Kanta-Häme

Kaupunki julkaisi laskelman keskustan elinvoimahankkeiden talousvaikutuksista – "Toriparkin tulos positiiviseksi 3–5 vuoden sisään"

Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan keskustaan suunniteltujen elinvoimahankkeiden arvioidaan tuovan kaupungille miljoonatulot yksistään veroina.

Kaupunki julkaisi laskelman keskustaan suunniteltujen elinvoimahankkeiden vaikuttavuudesta torstaina.

Laskelman mukaan Hämeenlinnalle kertyy tuloja kolmella eri tasolla: kertaluontoisista tuloista, rakentamisen aikaisista tuloista ja kulutuksesta sekä hankkeiden valmistumisen jälkeisistä tuloista ja kulutuksesta.

Verotulojen (kunnallis- ja yhteisöverotus) arvioidaan olevan kertaluonteisina noin 5,24 miljoonaa euroa per vuosi ja vuosittaisina noin 2,18 miljoonaa euroa.

Kulutusvaikutukset Hämeenlinnassa ovat laskelman mukaan kertaluonteisina noin 10,5 M e/vuosi ja vuosittaisina noin 5,6 M e/vuosi.

Hankkeilla myös työllistävä vaikutus

Työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan rakennusvaiheessa 867 henkilötyövuotta ja varsinaisen toiminnan aikana 464 henkilötyövuotta.

– Nyt suunnitteilla olevat hankkeet tuovat jo yksistään kaupungin kassaan kertaluonteisia maankäyttömaksuja noin 3 miljoonaa euroa ja vuosittaisia kiinteistöveroja yli 170 000 e/vuosi, avaa Linnan Kehityksen sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen tiedotteessa.

– Hämeenlinnan keskusta on koko seudun käyntikortti. Ainoastaan jatkuvien kiinteistöhankkeiden kautta, sisältäen niin uuden rakentamista kuin vanhan kunnostamista, voidaan varmistaa sijoittajien, kiinteistökehittäjien, yritysten ja toisaalta myös uusien asukkaiden kiinnostus Hämeenlinnaan, Räsänen linjaa.

P-Torin tulot kertyvät useasta paikasta

– P-Torissa, eli niin sanotussa toriparkissa, ei ole kyse pelkästään nykyhetkeen liittyvästä pysäköintiratkaisusta. Se on väline, joka mahdollistaa keskustan elinvoimahankkeiden toteuttamisen kymmenien vuosien kehitysnäkymällä, kertoo Linnan Kiinteistökehitys Oy:n ja Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Ari Mielty.

P-Torin tulovirta muodostuu asemakaavan määräämien velvoitepaikkojen myynnistä ja niiden sopimuspysäköintimaksuista, muista pitkäaikaisista sopimuspysäköintimaksuista sekä lyhytaikaisista pysäköintimaksuista.

– Velvoitepaikka P-Torista ei oikeuta pysäköintiin, vaan pysäköijien on aina maksettava pysäköinnistä erikseen pysäköintihinnaston mukaan, Mielty muistuttaa.

Laskelmassa P-Torin kannattavuudesta on huomioitu varovaisesti n. 58 prosenttia nyt suunnitteilla olevien keskustahankkeiden velvoitepaikoista.

”Tulos nousee positiiviseksi ensimmäisten noin 3–5 vuoden aikana”

– Laskelman mukaan kohteen (P-torin) liiketoiminnallinen tulos nousee positiiviseksi ensimmäisten noin 3–5 vuoden aikana ja pysyy tämän jälkeen positiivisena.

– Keskustan kehittämisen taustalla on kaupungin strategiassa hyväksytyt ja määritellyt tavoitteet sekä tietenkin Hämeenlinnan kaupungin visio: Uudistuva, elinvoimainen, turvallinen ja aito kulttuurikaupunki Suomen kasvukäytävällä, määrittelee Hämeenlinnan kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri.

– Keskustavisiossa halutaan rakentaa elinvoimainen keskusta palvelemaan sekä asukkaita, yrittäjiä että matkailijoita. Asumisen ja yrittämisen lisäksi rakennamme mahdollisuuksia myös kohtaamisille ja aktiviteeteille. Keskustan kehittämisessä tavoitellaan myös parantuvia joukkoliikenne-, pyöräily- ja kävely-yhteyksiä. Kaikki tämä vaatii toteutuakseen pysäköintiratkaisun.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic