Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan kaupunki julkisti viimein koulujen kuluvertailunsa – Ojoinen edullisin, Tuulos kallein

Luottamuselimille jo aiemmin esitetty selvitys pitää Seminaarin koulun vuokrasopimuksen kestoa tavanomaisena.
Kaupunki ei maksa tällä hetkellä vuokraa Suomen Yliopistokiinteistöille Seminaarin koulun D-rakennuksesta, koska se on tyhjillään. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunki julkaisi vihdoin tiistaina verkkosivuillaan tiedotteen kouluselvityksistään, otsikolla ”Seminaarin koulun vaiheita ja kustannuksia”.

Jo viime viikolla virkamiehet selvittivät asiaa ensin kaupunginhallitukselle ja sitten sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle. Kummankaan kokouksessa tämä ei ollut päätöksentekoasiana tai kirjattuna esityslistaan tiedoksi saatettavana aiheena.

Tiedotteen taustalla on keskustelu, joka ryöpsähti Hämeen Sanomien kerrottua marraskuussa, että Myllymäen koulun kohtalo kytkeytyy Seminaarin koulun sopimukseen ja siihen, että kaupunki päätti vuosikymmenen alussa vuokrata kaikki Tampereen yliopiston opettajankoulutuslaitokselta (OKL) vapautuvat tilat.

Väljiä tiloja käytettiin useasti väistötiloina

Tiedotteessa kaupunki kertaa Hämeenlinnan opettajankoulutuksen yli satavuotista historiaa, joka päättyi vuoteen 2012, kun OKL, normaalikoulu ja OKL:n kirjasto siirtyivät Tampereelle.

Väljiksi osoittautuneita vuokratiloja käytettiin vuosien varrella usein väistötiloina. Kahdenkymmenen vuoden vuokrasopimuksen sanotaan tiedotteessa olevan tavanomainen.

Kaupunki ei vuonna 2011 vuokrannut vain normaalikoulun tiloja, muutaman vuoden irtisanomisajalla, kuten vielä aiesopimuksessa oli lukenut. Tilojen vuoraamista aiottua enemmän kaupunki perustelee sillä, että lautakunta päätti siirtää Ojoisten koulun toimintaa mahdollisimman paljon yliopistolta vapautuviin tiloihin.

Ratkaisulla pystyttiin tiedotteen mukaan ”merkittävästi pienentämään” Ojoisten koulun peruskorjausta.

Hämeen Sanomien selvityksen mukaan SYK:n kanssa tehdystä vuokrasopimuksesta koitui kuitenkin moninkertainen vuosittaisten menojen lisäys suhteessa Ojoisten remontista saatuihin vuotuisiin säästöihin.

Ojoisten lastentalo ”halvin”, Tuuloksen koulu ”kallein”

Kaupunki julkisti myös oppilaskohtaiset tilakustannukset kaupungin kaikista yli kahdestakymmenestä peruskoulusta. Tilakustannukset ovat koulujen toiseksi suurin menoerä henkilöstökulujen jälkeen.

Halvimmalla toimii noin tarkastellen Seminaarin koulun lastentalo (1 112 e/oppilas), seuraavina Ortelan, Iittalan ja Ruununmyllyn koulut.

Myllymäen koulu on vertailun viidenneksi edullisin. Jos koulun peruskorjaus toteutuisi, siitä maksettavat pääomavuokrat luonnollisesti joksikin aikaa nousisivat, mutta eivät silti lähellekään eniten maksavia kouluja.

”Kallein” koulu toimii Tuuloksessa (3 808 e/oppilas). Seminaarin koulu on viidenneksi kallein täydellä vuokralla ja D-rakennuksen tyhjyyden huomioivalla vuokralla kuudenneksi kallein.

Talouden tasapainottamisohjelman Myllymäki-selvitys vasta alkamassa

Selvitystä Myllymäen koulun tilanteesta on määrätty tekemään vs. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mika Mäkelä, kaupungin tilapalvelujen kiinteistöjohtajan Raili Salmisen kanssa.

Käytetäänkö oppilaskohtaisia lukuja selvityksessä?

– Tietysti niitä tarkastellaan yhtenä osana. Lähdemme kuitenkin liikkeelle oppilasmääristä ja palvelutarpeesta, Mäkelä sanoo.

Vaikuttaako selvitykseen poliittisessa keskustelussa esiin noussut tahto, että taas täytyy tarkastella laajemmin koko kouluverkkoa?

– Kyllä ajatus on, että katsomme tässä keskustan alueella laajemmin oppilasmääriä, tilojen kustannuksia ja peruskorjaustarpeita.

Talouden tasapainottamisohjelman muiden valmisteluvastuullisten lailla Mäkelän ja Salmisen on raportoitava kuukausittain kaupunginhallitukselle.

Lue myös: Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rautio on pyytänyt selvityksen Seminaarin koulun kalliista vuokrista (15.11.2019)

Lue myös: Seminaarin koulusta oli jo neuvoteltu halvempi sopimus – 340 000 euron säästö maksoi miljoonan vuodessa (14.11.2019)