Kanta-Häme

Kaupunki korvaa päiväkodissa sairastuneiden antibiootit

Hämeenlinnan kaupunki on päättänyt korvata Ojoisten lastentalossa nielutulehdukseen sekä pienempien ryhmässä märkärupeen sairastuneiden lasten lääkkeet.

Lastentalossa todettiin a-streptokokkiepidemia lokakuussa syysloman jälkeen. Angiinaan sairastuneita lapsia oli yli kymmenen, minkä lisäksi pienemmillä lapsilla todettiin märkärupea ja yhdellä lapsella tulirokko.

Kaupunki päätti korvata lasten hoidon perustuen vuoden alussa annettuun THL:n suositukseen. Kyseessä on ensimmäinen tapaus Hämeenlinnassa, johon suositusta sovellettiin.

– Se ei velvoita kaupunkia, mutta tässä tapauksessa päätimme korvata lääkkeet, koska kyseessä oli selkeä epidemia yhden yksikön sisällä, tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari sanoo.

Korvatulehduksia ei korvata

Ojoisten epidemia on laajuudessaan harvinainen.

– Minun urallani tämä menee sairastuneiden määrässä kärkiviisikkoon, Nurmikari kertoo.

Nurmikarin mukaan THL:n suosituksesta ei tule uutta menoautomaattia kaupungille. Esimerkiksi päiväkotilasten keskuudessa usein esiintyvien korvatulehdusten ja influenssan tai muiden tavanomaisten sairauksien lääkekuluja ei ryhdytä korvaamaan.

– Kyseessä pitää olla epidemia, joka esiintyy selkeästi jossain tietyssä yksikössä.

Ojoisilla epidemian leviämisen estämiseksi esikouluryhmän lapsilta, heidän nuoremmilta sisaruksiltaan ja esikouluryhmässä työskenteleviltä aikuisilta otettiin nielunäytteet epidemian levinneisyyden toteamiseksi. Näytteitä otettiin 73 henkilöltä. Streptokokkitartunta löydettiin kahdeksalta henkilöltä, minkä lisäksi viisi näytteen antanutta oli jo antibioottilääkityksellä.

Epidemian esiintymisen syytä juuri Ojoisilla Nurmikari ei osaa arvioida. Päiväkodin hygienia on tilaajaylilääkärin tiedon mukaan kunnossa.

– Ylipäätään erilaiset infektiot leviävät nopeammin päiväkodeissa kuin pienemmissä ryhmissä tai lasten kotihoidossa. (HäSa)