Kanta-Häme

Kaupunki kouluttaa hallitusten jäseniä

Kaupungin strategisten yhtiöiden hallitusten jäsenet pääsevät koulun penkille.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto suorastaan edellyttää yhtiöiden hallitusten jäseniltä ja toimitusjohtajilta kouluttautumista.

Päätöksen mukaan hallituksen jäsenten koulutuksessa on aiheellista käydä läpi useita kokonaisuuksia.

Niitä ovat kaupunkikonsernin rakenne ja tehtävät, kaupungin omistajapoliittiset linjaukset, konserniohjeet ja muu yhtiöitä koskeva ohjeistus, hallituksen tehtävät ja vastuu sekä hyvä hallintotapa.

Konsernijaosto myös suosittelee, että hallitusten jäsenet osallistuisivat Hämeen kauppakamarin Hyväksytty hallituksen jäsen -koulutukseen.

Tästä HHJ-koulutuksesta käytiin viimeksi kaupunginvaltuuston kokouksessa keskustelua, koska varavaltuutettuna paikalla ollut Jari Kattainen (kok.) esitti, että tämän tutkinnon tai jonkin vastaavan tulisi olla pakollista yhtiöiden hallitusten jäsenille.

Hänen mukaansa tämäntyyppinen koulutus ei välttämättä pätevöitä toimimaan yhtiön hallituksessa, mutta avaa ainakin sen, mikä on hallituksen jäsenen valta ja vastuu.

Valtuustossa koulutuksen pakollisuutta vastustivat ainakin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ja konsernijaoston puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.).

He perustelivat kantaansa sillä, että pakollisuus kaventaa mahdollisuuksia löytää päteviä jäseniä yhtiöiden hallituksiin.

Esimerkiksi yritysjohtajilla ei välttämättä HHJ-koulutusta ole, mutta kuitenkin paljon kokemusta ja muuta koulutusta.

Nyt konsernijaosto kuitenkin suosittelee HHJ-koulutusta, josta kauppakamari on jättänyt tarjouksensa siten, että se toteutuisi vuosien 2013 ja 2014 aikana. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic