Kanta-Häme

Kaupunki kuittaa osan haarniskanäyttelyn tappiosta

Hämeen linnan tämän vuoden vetonaulaksi hankittu Heavy Metal -haarniskanäyttely jää kävijätavoitteestaan.

Tavoitteena oli, että puoli vuotta esillä ollut haarniskanäyttely olisi tuonut tänä vuonna linnaan noin 50 000 maksullista lisäkävijää. Intendentti Jouni Marjamäen mukaan lisäys näyttää kuitenkin jäävän noin 20 000 henkeen.

– Kävijämäärät oli ehkä asetettu hieman yläkanttiin. Toisaalta tuo 20 000 hengen lisäys on merkittävä. Se on pienen museon vuosittainen kävijämäärä.

Onko tavoitteesta jääminen pettymys?

– Ei. Tämä oli ensimmäinen tämän kokoluokan kansainvälinen näyttely Hämeenlinnassa vuoden 1997 jälkeen. Ottaa aikansa, ennen kuin ihmiset oppivat, että meillä järjestetään tämän luokan näyttelyitä. Koimme, että tämä on investointi, joka kannattaa tehdä tulevaisuutta varten, Marjamäki sanoo.

Haarniskanäyttelyn välittömät kustannukset olivat noin 530 000 euroa.

Kansallismuseo ja kaupunki ovat sopineet, että jos näyttely tuottaa tappiota, maksaa kaupunki puolet tappiosta – kuitenkin 100 000 euroon asti.

Kuinka paljon näyttelystä jää maksettavaa, Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila?

– En uskalla sanoa siitä vielä mitään, koska viimeiset laskutukset ovat tulematta. Kaupungin osuus pysyy tietenkin ennalta määritellyissä raameissa.

Myöskään Anttila ei pidä kävijätavoitteesta jäämistä pettymyksenä. Suurnäyttely oli hänen mukaansa jotain, mitä sekä kaupunki että Kansallismuseo katsoivat Hämeenlinnan tarvitsevan.

– Näyttelyn tuotto on toki tärkeä asia. Kokonaan toinen asia on, kuinka paljon näyttely on nostanut linnan ja Hämeenlinnan kaupungin kiinnostavuutta.

Pelkät pääsylipputulot eivät myöskään Anttilan mukaan kerro puhdasta totuutta siitä, mikä näyttelyn taloudellinen merkitys on kaupungille ollut. Vaasan yliopiston vuonna 2013 julkaisemassa tutkimuksessa todetaan, että jokainen museovieras jättää paikkakunnalle rahaa noin 33 euroa.

– Jos näyttelytoiminta tuottaisi voittoa, niitä pidettäisiin valtavia määriä. Näyttelyitä tehdään, koska museot haluavat tuottaa ihmisille lisäarvoa.

Vaikka tavoitteesta jäädäänkin, nousee linnan vuotuinen kävijämäärä haarniskanäyttelyn ansiosta selvästi viime vuotta komeampiin lukuihin.

– Linnan kokonaiskävijämäärä tänä vuonna on nyt yli 90 000 kävijää, ja uskoisin vuoden kävijämäärän nousevan lähelle 100 000:aa. Viime vuonna kokonaiskävijämäärä oli 81 403, joten nousua tulee mukavasti, Marjamäki sanoo.

Erityisen mielissään linnassa ollaan lasten ja perheiden määrän lisääntymisestä. Perhelipulla tulleiden määrän lasketaan melkein kolminkertaistuneen tänä vuonna. Yhteensä perhelipulla on vieraillut linnassa noin 12 000 kävijää tänä vuonna.

Haarniskanäyttelyn kaltaisia kansainvälisiä näyttelyitä linnaan ei ole nyt suunnitteilla. Marraskuun 11. päivä linnassa aukeaa Rikkauksien Häme -näyttely, jossa yhtenä vetonaulana on tänä vuonna löydetty Hämeenkosken raha-aarre.

Ensi huhtikuussa linnassa avautuu Pyhät ja pakanat -veistosnäyttely, jossa nähdään Kansallismuseon kokoelmista tuotuja keskiaikaisia ihmisveistoksia sekä kolmen nykytaiteilijan puuveistoksia.

Ensi vuonna jatkuvat myös haarniskanäyttelyn yhteydessä toteutetut hevosturnajaiset sekä buhurt-turnaus. HÄSA

Päivän lehti

24.2.2020