Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupunki linjaa kiistellystä Iittalan rengasmontusta: Alueelle ei saa tuoda kokonaisia renkaita

Rengasmontulle vaadittu koepenger ei kaupungin mukaan ole edelleenkään valmis. Yrittäjän mielestä alueelle ei myöskään voida rakentaa vaadittua tasausallasta.
Ykkösmatto on täyttänyt Saviniemen vanhaa louhosta rengasjätteellä. Saviniementielle oli ilmestynyt puomi ja ohjeistuskyltti kaupungin maanantaina suorittaman tarkastuksen jälkeen. KUVA: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan kaupungin ympäristötoimi linjaa, että Iittalan Saviniemessä sijaitsevalle rengasmontun alueelle ei jatkossakaan saa tuoda kokonaisia renkaita.

Ykkösmatto oy on täyttänyt vanhaa louhosta käytetyillä raskaan kaluston renkailla ja renkaista valmistetuilla räjäytysmatoilla.

Vastedes montulle tuotavien renkaiden tulee olla valmiiksi leikattuja.

Kaupunki kielsi jo aiemmin Ykkösmattoa ottamasta vastaan kokonaisia renkaita.

Kesäkuun alussa annetun kiellon tuli olla voimassa, kunnes alueelle tehtäväksi määrätty koepenger olisi tarkastettu ja hyväksytty.

Koepenger ei kaupungin mukaan vieläkään ole valmis

Kaupunki teki maanantaina tarkastuksen kiistelylle rengasmontulle.

Vaadittu koepenger ei kaupungin mukaan vieläkään ole valmis, vaikka sen tuli olla rakennettuna 23. kesäkuuta mennessä.

Nyt laaditun tarkastusmuistion mukaan alueelle toimitettavalla rengasleikkeellä voidaan jatkaa pengertä systemaattisesti eteenpäin.

Alueelle saa jatkossa tuoda vain valmiiksi leikattuja renkaita.

Renkaat voidaan tarvittaessa leikkauttaa Ykkösmaton Lujatien toimipisteellä. Valvontaviranomainen katsoo, että toimipisteessä voidaan leikata renkaita, jotka sitten toimitetaan maisemointialueelle.

Rengasmontulle jo tuotujen renkaiden leikkaamisesta sovittiin kaupungin kanssa, että renkaita aletaan leikkamaan, kunhan laitteisto saadaan toimimaan ja se on viranomaisen toimesta tarkastettu.

Alueelle tulee tehdä tasausallas pintavesien ohjaamiseksi

Tarkastusmuistion mukaan alueelle tulee toteuttaa tasausallas, minkä kautta alueelle syntyvät pintavedet johdetaan.

Tasausaltaan rakentamista vaadittiin jo toukokuussa tehdyn tarkastuksen jälkeen, mutta rengasmontun yrittäjä ei ole ryhtynyt työhön.

Yrittäjä on todennut, ettei alueelle pystytä rakentamaan suunnitelman mukaista tasausallasta.

Mikäli vaadittua allasta ei toteuteta, yrittäjällä on nyt 14.8. saakka aikaa joko toimittaa asiasta selvitys tai vaihtoehtoisesti ehdottaa toista toteutustapaa.

Yrittäjän ja kaupungin välillä on aiemminkin vallinnut syviä näkemyseroja muun muassa sen suhteen, salliiko ympäristölupa kokonaisten renkaiden käyttämisen täyteaineena vai ei.

Mahdolliset haitalliset aineet on tutkittava

Kaupunki linjaa, että rengasmontun alueella olevista jätteistä tulee toimittaa valvontaviranomaiselle jätteiden sisältämien haitallisten aineiden tutkimustulokset.

Kaupunki on jo aiemmin vaatinut, että rengasjätteestä on tutkittava mahdolliset haitalliset aineet. HÄSA

 

Lue myös: Iittalan rengasmontulle on rakennettava koepenger ennen kuin jatkoluvasta voidaan päättää  (10.6.2020)

Lue myös: Valtavat rengasröykkiöt närästävät Iittalassa – Yrittäjä, kaupunki ja naapurit eri linjoilla maisemoinnin periaatteista (15.5.2020)

Lue myös: Iittalan rengasmonttu ihmetyttää ympäristöministeriössä: ”Koko kuvio kuulostaa hyvin erikoiselta” (19.5.2020)

Lue myös: Iittalan rengasmontun täyttäminen keskeytettiin toistaiseksi – Kaupungin ja yrittäjän erimielisyyteen haetaan ratkaisua (22.5.2020)

Päivän lehti

12.8.2020