Kanta-Häme

Kaupunki myy talovanhuksia pois

 

Hämeenlinnan kaupungin kiinteistökaupat ovat hyvässä vauhdissa ja Schmausserin huvila, Niittyvillan talo sekä monet koulurakennukset ovat löytäneet ostajansa.
 
Hämeenlinnan kaupunki on pyrkinyt pääsemään eroon tarpeettomista kiinteistöistä, joiden joukossa on yksittäisiä omakotitaloja, rivitalohuoneistoja, liiketaloja, vanhoja kouluja ja kantakaupungin iäkkäitä rakennuksia. Talojen myynnin valmistelusta on vastannut Linnan Tilapalvelut.
 
Viime vuoden aikana myytiin muiden muassa Hauho-talo, Taljalan koulu ja Sähkön talo Iittalasta, Lieson ja Porkkalan koulut sekä Turvatalo Lammilta ja Poltinahon leipomo sekä Kankaantaustan koulurakennukset kantakaupungista.
 
– Kankaantaustan koulurakennukset kaavoitettiin kumpikin omille tonteilleen asumiskäyttöön, Linnan Tilapalvelujen toimitusjohtaja Raili Salminen kertoo.
 
– Isompi rakennuksista meni 163 500 eurolla ja pienemmästä saatiin 95 000 euroa. Hanke oli kaupungin kannalta erittäin hyvä, koska lisäksi alueelta lohkottiin neljä erillistä tonttia, jotka menivät pikavauhtia kaupaksi.
 
Montussa hommaa
Niittyvillana tunnettu puutalo Linnankatu 18:ssa myytiin yksityishenkilöille 185 000 eurolla asumiskäyttöön viime lokakuussa.
 
– Hinta voi tuntua aika vähäiseltä, mutta tontti on pienehkö ja ulkoasultaan suojellussa talossa on paljon peruskorjattavaa, kun se muutetaan nykyaikaiseen asumiskäyttöön.
 
– Rakennus oli pitkään vajaakäytöllä ja tyhjillään. Olemme iloisia, että talolle saatiin ostaja, joka on selvästikin hyvin perehtynyt korjausrakentamiseen.
 
Kohteiden haastavimmasta päästä ovat Turuntie 1:n puurakennukset. Molemmat tontilla olevat talot ovat 1800-luvun lopulta. Kaivokadun puoleinen, ”montussa” oleva rakennus on selvästi huonommassa kunnossa kuin virastokäytössä ollut naapurinsa.
 
– Kaavassa on 800 neliötä rakennusoikeutta uudisrakennukselle. Nyt odotellaan vielä sitä, että kaupunki varmistaa näkemyksensä siitä, miltä tämä paraatipaikalla oleva tontti tulee tulevaisuudessa näyttämään, Salminen sanoo.
 
– Taloista ei ole teetetty sen kummemmin kuntokartoituksia, vaan ne myydään peruskorjattaviksi. Ajatuksena on, että ostajalle annetaan aikaa tutkia kaikessa rauhassa rakenteita. Käytännössähän meillä ovat kohderyhmänä rakennusliikkeet, koska kukaan yksityinen tuskin lähtee näitä taloja korjaamaan.
 
Vuonna 1902 rakennetusta oluttehtailija Schmausserin huvilasta Vanajan rannalla suunniteltiin jonkin aikaa edustustilaa kaupungin käyttöön. Lopulta jugend-rakennus päätettiin myydä Lemminkäinen Talo Oy:lle, joka kunnostaa sen asunnoiksi. Kauppa toteutuu tammi-helmikuun vaihteessa ja hintaa huvilalle tuli 420 000 euroa.
 
Virastotalo puoliksi
Yksi vielä kehitteillä olevista myyntikohteista on entinen teknisen viraston talo Rauhankatu 8:ssa. Meneillään on kaavamuutos, jossa 1899 rakennettu jugend-rakennus on suojeltu. Vanha osa muutetaan kaavassa asumis-, liike- ja toimistokäyttöön, mutta vuonna 1959 rakennetun lisäsiiven tilalle piirrellään 5-kerroksista kerrostaloa.
 
Rakennusten varsinaisen myynnin hoitaa toimeksiantosopimuksella OP-Kiinteistökeskus, joka valittiin tehtävään kilpailutuksen jälkeen. Vanhojen kiinteistöjen myynnistä kertyi viime vuonna kaupungille noin 1 047 000 euroa myyntivoittoa ja tappioita laskettiin 227 000 euroa. Myyntitappiot syntyivät siitä, kun Hauho-talo ja Lammin Turvatalo myytiin paikalliseen omistukseen parilla tonnilla.
 
– Olemme enemmän kuin tyytyväisiä ja jopa yllättyneitä kertyneistä voitoista, sillä vuoden tavoite oli 500 000 eurossa.
 
– Esimerkiksi vanhoja koulurakennuksia saatiin hyvin myytyä, mutta tänä vuonna listalla on entistä haasteellisempia kohteita. Pientalotyyppisiä koulurakennuksia on yhä vähemmän ja talojen korkeahkot tasearvot vaikeuttavat myyntivoittojen kertymistä.