Kanta-Häme

Kaupunki nostaa tukeaan reippaasti Verkatehtaan klassisen musiikin konserteille

Kaupunki lähes tuplasi tukensa Verkatehtaan konserteille.
Sinfonia Lahti esiintyy Vanaja-salissa ensi vuonna kuusi kertaa, minkä tarkoittaa yhden konsertin lisäystä tähän vuoteen verrattuna. Harjoituksista otetussa arkistokuvassa kapellimestarina Jaakko Kuusisto.

Hämeenlinnan kaupunki tilaa Verkatehdas oy:ltä klassisen musiikin konserttituotantoa ensi vuonna 120 000 eurolla. Tällä lauseella alkaa kahden mainitun tahon välinen sopimus, joka on tänään sivistys- ja hyvinvointilautakunnan (sihy) käsiteltävänä.

– Tietystä saituruudesta huolimatta tässä on iloista se, että korpivaelluskausi on nyt päättynyt, sanoo Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.

Konserttituotanto jäi tuuliajolle, kun kaupunki lakkautti Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön keväällä 2017. Tänä vuonna kaupunki on rahoittanut Vanaja-salin klassisia konsertteja 65 000 eurolla.

– Olemme kaukana siitä, miten kaupunki panosti joskus muinoin, mutta uskon, että nyt olemme paremmilla vesillä, sanoo Astor.

Ennen säätiön ala-ajoa kaupunki käytti konserttipalveluihin noin 250 000 euroa vuodessa.

Uusi sopimus velvoittaa Verkatehtaan järjestämään viisi orkesterikonserttia sekä kaksi muuta, esimerkiksi kamarimusiikki- tai resitaalikonserttia. Tänä vuonna Sinfonia Lahdelle kertyy esiintymiskertoja Hämeenlinnassa viisi, ensi vuonna kuusi.

Se, että klassisten konserttien lukumäärä on tänä vuonna kahdeksan, kertoo yhtiön omasta riskinotosta. Orkesterikonsertin järjestämisen nettokulut ovat 15 000–17 000 euroa.

– Iso orkesteri on suhteessa edullisempi, mikä johtuu siitä, että Sinfonia Lahdella on opetus- ja kulttuuriministeriön tuki vierailutoimintaan, sanoo Astor.

Hän arvioi, että jatkossa Verkatehtaalla järjestetään kahdeksasta yhdeksään orkesterikonserttia vuodessa.

Sihy ilmoittaa Verkatehtaalle ensi elokuun puoliväliin mennessä, jos se haluaa tilata klassisia konsertteja myös vuonna 2020. Tämä sopimuskohta ei Astoria ahdista. Hän luokittelee sen budjettimuodollisuudeksi.

– Henki on nyt mielestäni kuitenkin selvä. Verkatehdas yhtiö uskaltaa lähteä luottavaisesti pitkäjännitteiseen suunnitteluun.

Konsertteja ei polkaista tyhjästä. Kevät 2019 on jo myynnissä ja Astor kertoo, että ensi syksyn ohjelmisto on muutamaa viilausta vaille valmis. Nyt kaavaillaan jo kevättä 2020.

– Mielenkiintoista ja laadukasta ohjelmisto ei tehdä muutaman kuukauden suunnitteluajalla. Pitkällä aikavälillä pystymme hyödyntämään myös vierailijoiden solistivalintoja, hän sanoo.

– Se on aina yleisön etu.

Astor ei pidä mahdottomana, että Vanaja-salissa esiintyisi myös ulkomaisia kokoonpanoja, vaikka kotimaisten kamarimusiikkiorkestereiden konsertit istuvat paremmin Verkatehtaan resurssien rajoihin.

– Itse toivon, että pystyisimme tuomaan esille vuosittain myös paikallista aineistoa.

Tämä toive toteutuu isosti Six Pianos -esityksessä jo ensi helmikuussa, kun kolmena vuonna Lasipihalla esitetyt osat soitetaan peräjälkeen yhtenä kokonaisuutena Vanaja-salissa.

Klassisten konserttien täyttöasteet olivat toimitusjohtajan mielestä viime keväänä hyvät, yli 60 prosenttia. Syksy on ollut toistaiseksi vaatimattomampi, mutta koko kuva selviää vasta vuoden vaihteessa, sillä tarjonta painottuu loppuvuoteen.

– Tämä on näitä lyhytjänteisen suunnittelun aiheuttamia ongelmia. Tarjontaa pitäisi olla tasaisemmin välein, minkä kaupungin antama lupaus nyt mahdollistaa, sanoo Astor. HÄSA