Kanta-Häme

Kaupunki pani jarrut päälle Ronnin maakaupoissa

Ei sentään ihan ilmaiseksi luovuta hyvästä ranta-alueesta, pohti kaupunginhallitus maanantaina.

Se palautti Ronnin laitosalueen myynnin valmisteluun. Lähtökohdaksi kirjattiin se, että kaupunki pidättää maanomistuksen itsellään.

– Siinä on sentään 70 hehtaaria maata, joka osuu järven rannalle. Tulevaisuudessa sillä voi olla arvoa, että maanomistus pysyy kaupungilla.

Vaikeuskerrointa kaupantekoon on tuonut se, että maapohjan omistaa Hämeenlinnan kaupunki, mutta rakennukset Pääjärven kiinteistöpalvelut. Se on Etevan kuntayhtymän omistama kiinteistöyhtiö.

– Kaupungilla ei ole kovin kiire kaupanteossa, toisin kuin ehkä Etevalla. Aluehan tyhjentyy tämän vuoden loppuun mennessä.

Puolen miljoonan tarjous

Vekka sanoo, että neuvotteluja pyritään jatkamaan ostotarjouksen tehneiden toimitusjohtaja Heikki Sinkkosen ja teollisuusneuvos R
eino Uusitalon kanssa uudelta pohjalta.

He ovat tehneet perustettavan yhtiön lukuun alueesta ja rakennuksista puolen miljoonan euron tarjouksen.

Pääjärven kiinteistöpalvelut on omalta osaltaan hyväksynyt ostotarjouksen. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo esitti kaupunginhallitukselle, että sekin hyväksyisi tarjouksen.

Tosin Isosuo myönsi, että hinta on lähes olematon.

Vanhojen laitosalueiden myynti ei kuitenkaan ole helppoa.

– Jos alueen rakennukset purettaisiin, se maksaisi arviolta 1,5 miljoonaa euroa. Toisaalta niiden ylläpitokustannukset vuodessa ovat noin miljoona euroa, Vekka laskee.

Monenlaisia tarjouksia

Ronnin aluetta on kaupiteltu helmikuusta alkaen. Lopulta siitä saatiin kuusi ostotarjousta, joista korkein oli venäläisen yrityksen nimissä. Sen taustavoimista ei kuitenkaan saatu selkoa, joten jatkoneuvottelut käytiin Sinkkosen ja Uusitalon tarjouksesta sekä Bitline oy:n tarjouksesta.

Sinkkonen ja Uusitalo ilmoittivat, että heillä on valmis liiketoimintasuunnitelma, mutta sen sisältöä ei ole julkistettu.

Uusitalo on aiemmin kunnostanut Pyhtäällä vanhan teollisuusalueen matkailukohteeksi.

Tarjoajana on ollut myös ortodoksinen Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perinnesäätiö, jonka tarjousta ei pidetty realistisena. Säätiö on kuitenkin myöhemmin tarkentanut sitä.

Nyt asia palaa ainakin joitakin askeleita taaksepäin, sillä neuvottelut on käytävä siltä pohjalta, ettei maapohja siirry rakennusten mukana. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic