Kanta-Häme

Kaupunki säästää opepalkoista

Ensi syksystä lähtien Hämeenlinna on yksi niistä työnantajakunnista, jotka opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mukaan leikkaavat uusien opettajien palkkoja.

Uusien opettajien työsopimukset alkavat nimittäin vasta koulujen alkaessa, eikä vakiintuneen käytännön mukaan elokuun alusta.

– Tästä kärsivät paitsi opettajat taloudellisesti, myös oppilaat, sanoo Hämeenlinnan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Karjalainen.

Henkilöstöjohtaja Raija Hätinen sanoo, että ensi syksystä alkaen tehtävät työsopimukset aloitetaan elokuun puolivälissä lähinnä kustannussyistä.

– Emme halua maksaa enää sellaisesta työstä, mitä ei tehdä.

Palvelujohtaja Mika Mäkelä taas sanoo, että päätöstä ei voida perustella säästösyillä.

Työsuhteen alkamisajankohdan siirtäminen säästää kaupungille vuodessa noin 20000 euroa.

– Ennemminkin tarkoituksena on viestittää, että tulevaisuudessa opettajien palkkausjärjestelmä on saatava nykyistä yhteneväisemmäksi.

OAJ ja Suomen kuntia edustava Kuntatyönantajat ovat pitkään valmistelleet opettajien vuosityöaikakokeilua.

Kokeilun tarkoituksena olisi yhtenäistää opettajien työtunnit vastaamaan muiden opetusalalla työskentelevien, kuten opinto-ohjaajien tai rehtoreiden työtuntimäärää.

Tällä hetkellä opettajien työaika noudattaa opetusvelvollisuuden tuntimäärää, joka puolestaan vaikuttaa palkkamääriin.

Ennen ensimmäistä koulupäivää joissain kouluissa opettajille on varattu palkallinen koulutuspäivä, jolloin suunnitellaan tulevan lukuvuoden sisältöä.

Vesa Karjalaisen mielestä tämä ei riitä.

– Elokuun alussa uusi opettaja tulee mielellään tutustumaan uuteen työpaikkaan. Jos työsopimus alkaa elokuun puolessa välissä, ei esimerkiksi oppilaslistoja luovuteta ennen tätä. Tämä vaikeuttaa työntekoa.

Karjalainen muistuttaa, että opettajilla on tasoitettu työaika. Vaikka työsopimus alkaisi elokuun puolivälissä, työmäärä ei silti vähene.

– Summa on pieni kaupungin budjetissa, mutta tuntuva yksittäiselle opettajalle. Tämä tuntuu ihan puhtaalta kiusanteolta. HÄSA

Päivän lehti

5.4.2020