Kanta-Häme

Kaupunki sähköisti paperisodan – Koululaiset opastivat päättäjät nykyaikaan

Hämeenlinnan päättäjien tekninen tuki käy Luolajan koulun viidettä luokkaa. Koulun oppilasagentit opettivat kaupungin päättäjiä käyttämään tabletteja Raatihuoneen valtuustosalissa keskiviikkona.

– Ihanaa, me opettelemme kalenterin käyttöä. Aino taisi saada kaikkein vaikeimman oppilaan, kaupunginvaltuutettu Kylli Kylliäinen (kd) arveli.

Häntä opastanut viidesluokkalainen Aino Ojaniemi on yksi Hämeenlinnan peruskoululaisista, joita on viime syksystä asti koulutettu oppilasagentin tehtäviin.

Kuusi hämeenlinnalaiskoulua aloitti syyskuussa kokeilun, jolla pyritään kehittämään koululaisten ja opettajien tietotekniikkaosaamista. Seitsemäs koulu tuli mukaan kokeiluun tänä keväänä. Kokeilu on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innovaatiohanketta, johon osallistuu kouluja 15 kaupungista.

Hämeenlinnaan on haettu mallia muun muassa Nurmijärveltä.

 

Tavallisesti oppilasagentit neuvovat tietoteknisten pulmien ratkomisessa koulukavereitaan ja opettajiaan. Tällä viikolla heidän apuaan kaivattiin myös kaupungin päättäjien keskuudessa, kun Hämeenlinnan luottamushenkilöt saivat keskiviikkona omat tabletit eli taulutietokoneet.

Kaupunki siirtyi paperisista kokousmateriaaleista sähköisiin, ja jatkossa päättäjät saavat kokousmateriaalinsa sähköisesti luottamushenkilöportaalin kautta.

Oppilasagentteja on koulutettu tablettien käytössä, ja lisäksi useimmilla on itse hankittua osaamista. Keskiviikkona valtuustosaliin saapuneet valtuutetut kiittivät agentteja asiantuntevasta avusta.

– En ole mikään bittinikkari, joten on tosi hienoa, ettei tarvitse säätää näitä asetuksia kotona, Matti Mikkola (ps) sanoi.

 

Kaupungin opetusteknologiapäällikön Jari Harvion mukaan toimintaan osallistuvat vapaaehtoiset oppilaat, joilla on osaamista ja intoa auttaa muita oppilaita ja opettajia tietoteknisten pulmien ratkomisessa.

Agentit saavat koulutusta ja lisäksi heitä tukevat tutoropettajat. Harvion mukaan kokeilun tulokset ovat olleet hyviä.

– Mukana on myös niin sanottuja takarivin kavereita, joilla on todella vahva tieto- ja viestintäteknologian osaaminen. Muiden opastaminen ja esimerkiksi koulun juhlien valojen ja äänten tekemiseen osallistuminen on saanut koko koulunkäynnin maistumaan joillekin paremmin.

Ensi syksynä Hämeenlinnan noin 70 oppilasagentin määrä moninkertaistuu, kun agenttitoiminta laajennetaan kaikkiin kaupungin 22 peruskouluun. HäSa

 

Mainos