Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupunki selvittää Hämeensaaren areena-hankkeen talousvaikutukset

Kaavoituksen käynnistämisestä päätös alkuvuodesta.
Uutta monitoimiareenaa on kaavailtu Hämeensaareen. Jos Citymarket jää paikoilleen, vaihtoehdoksi jää tyhjänä olevalle Hämeenkaaren tontti ja mahdollisesti myös sen naapurissa oleva tontti, jossa nykyisin toimii Tokmannin myymälä Kuva: Riku Hasari
Uutta monitoimiareenaa on kaavailtu Hämeensaareen. Jos Citymarket jää paikoilleen, vaihtoehdoksi jää tyhjänä olevalle Hämeenkaaren tontti ja mahdollisesti myös sen naapurissa oleva tontti, jossa nykyisin toimii Tokmannin myymälä Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan kaupunki on tilannut Ramboll Finlandilta arvioinnin Hämeensaari-hankkeen taloudellisista vaikutuksista.

Tarjous saatiin kolmelta konsulttiyhtiöltä. Rambollin tarjous oli halvin, 23 600 euroa.

Tarjouspyynnön mukaan kaupunki haluaa riippumattoman toimijan arvion Hämeensaari-hankkeen taloudellisista vaikutuksista.

 

Kaupunkirakennejohtaja Tarja Majurin viranhaltijapäätöksessä sanotaan, että tilatulla arvioinnilla ”pyritään edistämään parhaaseen tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja kaavoituksen aloittamista kaupungissa”.

Lopputuloksena syntyy sähköinen raportti, jossa taloudellisia vaikutuksia havainnollistetaan tekstin lisäksi kaavioin, kuvin ja kartoin.

Selvitys liitetään Hämeensaaren kaavoituksen valmisteluaineistoksi.

 

Itsenäisyyspäivänä Yle Hämeenlinna kertoi, että kaupunki ja Hämeensaaren kehitys oy ratkaisevat selvityksen johtopäätösten perusteella kaavoituksen käynnistämisen tammikuussa.

Kaupungin ei osallistu noin kolmen miljoonan euron suunnittelukuluihin, mutta se ohjaa mahdollista asemakaavoitusta.

Rambollilta tilattu talousarviointi on ensimmäinen erillinen kulu, joka kaupungille Areena-hankkeesta koituu.

 

Yksityinen kehittäjäryhmä julkisti alustavat suunnitelmansa monitoimiareenasta viime helmikuussa ja kertoi aikeistaan tuolloin myös Hämeenlinnan kaupunginhallitukselle.

Mukana ovat Sepos oy, GSP oy ja PES-arkkitehdit. Ideana on ollut kerätä vähintään yli puolet rahoituksesta kotimaisilta sijoittajilta, kuten eläkevakuutusyhtiöiltä ja kiinteistösijoittajilta.

Hankkeella on kaupunginhallituksen hyväksymä suunnitteluvaraus vuoteen 2021. Siihen mennessä suunnitelmien, rahoituksen ja rakennuttajien on oltava selvillä.

Monitoimiareenan lisäksi Hämeensaaren hankkeessa on suunniteltu asumista, liiketilaa, toimistoja sekä liikunta- ja ravintolatiloja. Hankeen tavoitteena on ollut valmistua viimeistään jo vuonna 2024.

Lisää aiheesta: Yksityinen kehittäjäryhmä suunnittelee Hämeensaareen 190 miljoonan kokonaisuutta – Monitoimiareena toisi HPK:n pelit keskustaan

 

Hämeenlinnan kaupungin ensi vuoden talousarviossa Areena-hanke mainitaan kuusi kertaa.

Budjettikirjan mukaan Areena on yksi keskeisistä edistettävistä kaavoitushankkeista.

Asemakaavoituksen hahmotellaan tapahtuvan vuosina 2020 ja 2021. Infran eli kunnallistekniikan suunnittelu tapahtuisi vuonna 2021. HäSa

 

Päivän lehti

29.1.2020