Kanta-Häme

Kaupunki siirtyy teemavuodesta toiseen

Ei tämä juhlinta tähän pääty.

Sibelius-vuoden jälkeen on aika kääntää katseet omaan lähiympäristöön, sillä kaupungin teemavuosi 2016 on nimeltään Luonto ja vesi.

Projektipäällikkö Antti Vihisen mukaan tavoitteena on teemavuosi, joka tarjoaisi jokaiselle kaupunkilaiselle jotain. Kynnys on matala ja toiveena on, että teeman esillä pitäminen ohjaisi kaupunkilaisia miettimään omaa luontosuhdettaan.

– Haluamme olla mukana sellaisissa projekteissa ja prosesseissa, jotka korostavat sitä, miten ihminen kohtaa luonnon tai jotka korostaa ihmisen suhdetta luontoon ja veteen. Kyse ei ole pelkästä luonnonsuojelusta, vaan kyse voi olla myös kaupungin siisteydestä tai vaikka parvekeviljelmistä, Vihinen konkretisoi.

Maanläheisen teemavuoden ydin kiteytyi projektipäällikölle itselleen taannoin, kun hän todisti rautatieasemalla erään naisen keräävän oma-aloitteisesti roskia pyörän ohjaustangossa roikkuvaan roskapussiin.

– Mietin, että tuossa kulkee meidän teemamme!

Ensi vuoden teemavuotta ei tehdä rahalla, sillä koko vuoden budjetti on 50 000 euroa.

– Budjetti on hyvin vaatimaton, ja noin puolet siitä menee käytännössä kannusterahoihin. Sibelius-vuoteen verrattuna meillä ei ole paljon pelimerkkejä käytössä, mutta teemavuoden luonnekin on hyvin erilainen kuin Sibelius-juhlavuoden.

Summasta lähes 20 000 euroa jaetaan kannusterahana muun muassa yhdistyksille, jotka järjestävät teemavuoteen liittyviä tapahtumia. Yhden kannusterahan suuruus on 377 euroa, ja niitä on jaossa kaikkiaan 50 kappaletta.

Tapahtumat voivat olla millaisia tahansa, mutta vaikkapa erikoisluontoretkiä tai miksei vaikkapa jokin kaupunkilaisten yhteinen siivoustapahtuma. kannusterahat ovat haettavissa vuoden 2016 ajan.

Kannusterahojen jälkeen jäävä osuus, noin 31 000 euroa käytetään teemavuoden tapahtumien järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin ja markkinointiin.

Luonto ja vesi on kaupunkilaisten itsensä valitsema teema, ja teemavuosi itsessään linkittyy kaupungin kolmen juhlavuoden sarjaan.

Teemavuosista ensimmäinen oli tänä vuonna järjestetty Sibeliuksen juhlavuosi ja luontoteeman jälkeen juhlitaan 100-vuotiasta Suomea.

Koska kahden muun juhlavuoden teemat ovat niin ainutkertaisia, myöntää Vihinen ensi vuoden teemavuoden olevan juhlavuosiketjussa jonkinlainen välivuosi.

– Teema itsessään ei tietenkään ole mitenkään muita merkityksettömämpi, mutta se on selkeästi abstraktimpi kuin esimerkiksi suurmiehen syntymäpäivä.

Teemavuosien suunnittelusta vastaa kaupungissa tehtävää varten perustettu ohjausryhmä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Juhlavuoden suunnittelua on tehty kuluva vuosi, ja ohjelma alkaa hiljalleen olla paketissa.

Teemavuoden lähtölaukauksena toimii Verkatehtaalla 19.1. järjestettävä ja kaikille kaupunkilaisille avoin Hämeenlinnan kaupungin syntymäpäiväjuhla. Tapahtuman saatesanat tullaan lausumaan ympäristöministeriöstä.

Päätapahtumat painottuvat luontevasti kevääseen, kesään ja alkusyksyyn.

– Meillä Hämeenlinna on hyvin monipuolinen ja kaunis luonto juhlittavanamme. Pidetään nyt bileet, kun se muuten tuossa rinnallamme arkisesti möllöttää. HÄSA