Kanta-Häme

Kaupunki sulki Visamäen nuotiopaikan – Toistuvat tuhotyöt huipentuivat taas puuvaraston polttamiseen

Hämeenlinnan kaupunki sai tarpeekseen jatkuvasta ilkivallasta.
Kaupunki on jo ehtinyt siivota Visamäen nuotiopaikalla viikonloppuna tehdyn ilkivallan jäljet. Polttopuuvarasto oli poltettu ja paikkoja rikottu. Tulipaikkaa ei nyt rakenneta uudestaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Kaupunki on jo ehtinyt siivota Visamäen nuotiopaikalla viikonloppuna tehdyn ilkivallan jäljet. Polttopuuvarasto oli poltettu ja paikkoja rikottu. Tulipaikkaa ei nyt rakenneta uudestaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Vanajaveden rannassa sijaitsevalle Visamäen tulipaikalle tehty ilkivalta on johtanut suositun nuotiopaikan lopettamiseen.

– Polttopuuvarasto oli poltettu ja paikkoja rikottu viime perjantain ja sunnuntain välillä. Koska paikkoja särjettiin neljättä kertaa parin vuoden sisällä, joudumme sulkemaan paikan, kertoo metsätalousinsinööri Mika Rantonen Hämeenlinnan kaupungilta.

– Joka vuosi olemme joutuneet perustamaan tulipaikan uudestaan ja rakentamaan uuden polttopuuvaraston. Hommassa ei ole enää mitään mieltä.

Käytännössä tulipaikka ja polttopuuhuolto ovat loppuneet. Kaupunki laittaa alueelle infolapun sulkemisen syystä.

– Nuotiopaikan lopettaminen on sääli. Visamäki on ollut tykätty paikka. Luulen, että asiakaspalautetta tulee. Katsotaan, laitammeko tulipaikan uudestaan pystyyn. Pidämme sen pois ainakin pari vuotta, Rantonen toteaa.

Kaupunki on jo siivonnut tuhotöiden jäljet, mutta jättänyt Visamäen uimarannalle pöytäpenkin.

Myös Aulangolla rautatiesillan läheisen Kalastuspuiston nuotiopaikkaa rantareitillä oli vandalisoitu perjantain ja maanantain välisenä aikana.

– Kaikki puut oli poltettu ja pidetty kauheaa roviota nuotiokehässä, joka oli särjetty. Grillaustaso oli hävitetty. Se varmaan lepää Vanajaveden pohjassa, metsätalousinsinööri Mika Rantonen arvelee.

Kaupunki ei ole laskenut ilkivallasta aiheutuneita kustannuksia. Kaupunki ei aio lisätä valvontaa nuotiopaikoilla.

– Olemme aiemmin laittaneet kameravalvonnasta kylttejä, mikä on joissain kohteissa, kuten Tervaniemessä, vähentänyt ilkivaltaa.

Alajärven rannalla sijaitseva Tervaniemen kota yritettiin polttaa viime vuonna.

Hämeenlinnan kaupunki huoltaa kaikkiaan 42 tulipaikkaa, joihin kuuluvat myös virkistysalueyhdistysten kohteet.

Kantakaupungissa kaupunki toimittaa polttopuita kaksi kertaa viikossa nyt Visamäen jäätyä pois viiteen paikkaan, eli Kalastuspuistoon, Tekosaarille, Aulangon ulkoilumajalle, Tervaniemeen ja Ahvenistolle.

– Joistain paikoista on todistettavasti varastettu puita. Asukkaat ovat soittaneet, että autolla on ajettu viereen ja nostettu puita peräkonttiin.

Sekä Tervaniemestä että Visamäestä on aiemmin tavattu henkilöt, jotka polttivat kerralla kaikki puut.

– Juttelimme heidän kanssaan. He vain tykkäsivät katsella tulta, Mika Rantonen kertoo.

Tekninen johtaja Juha Prittinen kertoo, että Hattulan kunnan alueen nuotiopaikat ovat saaneet viime vuosina olla rauhassa.

Kalkkosten Hiihtomaan kota poltettiin muutama vuosi sitten. Tänä talvena ilkivaltaa oli tehty vessa kaatamalla ja sotkemalla.

– Roskaaminen on ilkivaltaa suurempi ongelma.

Samaa toteaa metsäalueiden rakennuttaja-valvoja Eero Simola Janakkalan kunnasta.

– Myös hiilillä on piirrelty koppien seiniin, kun ei muuten ole saatu omaa mielipidettä näkyville.

Janakkalassa yksityisillä Kauppilan tilan mailla sijaitseva laavu joutui viime kesänä toistuvan ilkivallan kohteeksi. Hämeenlinnassa ilkivaltaa on esiintynyt muun muassa Honkalanrannan luonnonsuojelualueella ja Ahveniston rantakodalla. HÄSA