Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna hankkii aurinkoenergiaa käyttäviä roskiksia – Astia maksaa tuhansia euroja

Jäteastian sisällä oleva puristin tiivistää jätteet, mikä vähentää tyhjennysvälejä ja säästää siten kustannuksissa.
Aurinkokennolla toimivan, jätteet litistävän jäteastian rungon sisällä on erikseen liikuteltava roskasäililö. Kuva: Lehtovuori oy Kuva: Lehtovuori oy
Aurinkokennolla toimivan, jätteet litistävän jäteastian rungon sisällä on erikseen liikuteltava roskasäililö. Kuva: Lehtovuori oy

Hämeenlinnan kaupunki aikoo hankkia aurinkoenergialla toimivia, jätteet kokoon puristavia roska-astioita.

Niitä kokeillaan käytössä ensi keväästä alkaen ainakin Linnanpuistossa ja mahdollisesti kävelykatu Reskalla.

Puistomestari Jouko Keskimaan mukaan yhden astian hinta on ”lähempänä viittä kuin neljää tuhatta euroa”.

Kaupunkirakenteen toimiala selvittää mahdollisuutta käyttää aurinkokennoroskiksia merkittävien keskustan puistokohteiden saneerauksen ja uudisrakentamisen yhteydessä.

– Kyllä me tämän tosissaan otamme ja lähdemme hankkimaan niitä. Suurella todennäköisyydellä huhtikuussa niitä jo asennetaan, Keskimaa kertoo.

Taustalla valtuustoaloite siistimmästä kaupungista

Ajatus uudenlaisten jäteastioiden kokeilusta sisältyy selvitykseen, jonka kaupunkirakennelautakunta on antanut viime toukokuussa tehdystä valtuustoaloitteesta.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän aloitteen Siistimpi kaupunki riittävillä roska-astioilla -otsikolla allekirjoitti myös 36 muuta kaupunginvaltuutettua.

Valtuustoaloitettaan tekijät perustelivat sillä, että roskaamisen vähentyminen lisää asukkaiden viihtyvyyttä ja vähentää siivouskustannuksia.

He halusivat kaupungin muun muassa selvittävän puistojen roska-astioiden riittävän koon ja hankkivan tai teettävän tarpeen mukaan suurempia roska-asioita. Kiireellisimmin uusia roskiksia kaivattiin Linnanpuistoon.

Aloitteessa ei siis mainittu uutta tekniikkaa sisältäviä jäteastioita.

Tyhjennysvälien harvenemisen luvataan säästävän kustannuksia

Citysolar-aurinkoenergiajäteastian ylöjärveläinen valmistaja Lehtovuori Oy kuvaa tuotteensa soveltuvan paikkoihin, joissa kerättävää materiaalia kertyy paljon ja tyhjennyskertojen määrää halutaan vähentää.

Valmistajan nettisivujen esittelyn mukaan perinteinen roska-astia saatetaan joutua tyhjentämään jopa kaksikymmentä kertaa siinä ajassa, jossa aurinkokennoastia täyttyy. Tämä säästää kustannuksia.

Puristinyksikkö tiivistää kerätyn jätteen erillisessä rungon sisällä olevassa 240-litraisessa astiassa.

Mobiilisovellukseen yhdistettynä jäteastia lähettää ilmoituksen täyttymisestään tyhjennyksestä vastaavalle.

Kolme vuotta sitten Hämeenlinnaan hommattiin kaupungin tunnusraidoilla ja -väreillä somistettuja roskiksia. Kuva: Iisakki Kiemunki

”Reskalla on riittävästi roskiksia”

Vastausta valmistelleet virkamiehet selvittivät, että Reskalla on yhteensä yhdeksän roska-astiaa. Kaupunkirakenteen kunnossapidon mukaan roska-astioita on riittävästi.

Kaupunki otti tänä vuonna kävelykadun roskaisten tyhjennyksen omaksi tehtäväkseen ja tämän jälkeen roska-astiat eivät ole kunnossapidon mukaan olleet pitkiä aikoja täynnä tai tyhjentämättä.

Roskisten lisäämistä Reskalle pidetään hankalana, koska katu on ahdas.

Astioiden tyhjennysvälejä lisätään vuodenajan ja tarpeen mukaan. Esimerkiksi Linnanpuistoa, torin ympäristöä ja Reskaa on kesällä tyhjennetty jopa päivittäin.

Keväällä tulossa tiedotuskampanja roskaamisen kustannuksista

Kaupunki lupaa, että jatkossa voidaan kesäisin viedä kolmen kuutiometrin vetoisia, siirrettäviä lisäroska-astioita suosituimpiin piknik-puistoihin ja keskustan tapahtuma-alueiden liepeille.

Uudessa, marraskuussa käynnistyneessä keskustan hoidon alueurakassa on puistojen puhtaanapitoa lisätty, erityisesti kesäviikonloppuja painottaen.

Kaupunki järjestää keväällä tiedotuskampanjan roskaamisen ja ilkivallan seurauksista ja kustannuksista. Tänä vuonna aloitettuja vieraslajien kitkentätalkoita voidaan jatkossa laajentaa myös roskien keräystalkoiksi.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic