Kanta-Häme

Kaupunki valmistelee palveluseteliä vammaisten ja omaishoidon käyttöön

Kaupunki valmistelee parhaillaan kahdenlaista palveluseteliä. Toinen on tarkoitettu vammaisille ja toinen koskee omaishoidossa olevia vanhuksia. Vammaisten palveluseteli on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alussa, ja vanhusten omaishoitoa koskeva tämän vuoden marraskuussa.

Palvelusetelin tarkoituksena on ennen kaikkea lisätä omaishoitajan, vanhuksen ja vammaisen valinnanvapautta. Asiakas voi itse valita palveluntuottajan, kunhan tämä on kaupungin hyväksymä.

Kaupunki hyväksyy yrittäjät

Asiakas saa kaupungilta setelin, jolla kaupunki maksaa palvelusta yksityiselle palveluntuottajalle. Kaupunki määrää setelin arvon ja hyväksyy ne yrittäjät, joilta palveluja voi ostaa palvelusetelillä.

Terveyden ja toimintakyvyn lautakunta päätti vammaisten palvelusetelin käyttöönotosta tiistaina. Omaishoidon palvelusetelistä tehtiin periaatepäätös jo vuonna 2010, ja keskiviikkona ikäihmisten lautakunta päätti esimerkiksi siitä, millä perusteilla palveluseteli voidaan myöntää.

Palvelusetelijärjestelmä on sähköinen. Menetelmä on kilpailutettu tänä vuonna, ja valituksi tuli Smartum-seteli. Smartum oy hoitaa palveluseteleiden vaatiman maksuliikenteen ja velottaa yrittäjältä tämän takia kolmen prosentin palkkion.

Ei varsinaista seteliä

Vaikka puhutaan palvelusetelistä, varsinaista seteliä ei ole olemassa. Smartum-seteli on oikeastaan sähköinen pohja, jonka avulla palvelusetelisysteemiä pyöritetään.

Vammaispalveluissa palveluseteli koskisi henkilökohtaisen avun palvelua. Lisäksi palvelusetelillä voisi maksaa kotiin annettavia palveluja silloin, kun vammaisen omaishoitaja on vapaalla.

Omaishoidon palveluseteli on vaihtoehto omaishoidon palkkiolle – siis sen sijaan, että omaishoitaja saa palkkion, perhe voi saada palveluja kotiin. Sekin on mahdollista, että omaishoitoperhe saa osan palkkiosta rahana ja osan palveluna. Palvelusetelin arvo määritellään yksilöllisesti.

Valmistelua jatketaan lomien jälkeen

Kun lautakuntapäätökset on nyt tehty, viranhaltijat alkavat viedä valmistelua eteenpäin kesälomien jälkeen.

– Alamme esimerkiksi tehdä listaa sopivista yrittäjistä ja toiminimistä, kertoo vammaispalvelujen tilaajapäällikkö Tuulikki Forssén.

Ikäihmisten palvelujen tilaajapäällikkö Leena Harjula kertoo, että ikäihmisten palveluilla on ennestään ollut käytössä tehostetun palveluasumisen palveluseteli. Niiden tarve ei ole kuitenkaan ollut merkittävä. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic