Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaupunki yrittää vielä estää lastenkodin perustamisen Miemalan asuinalueelle - Aikoo valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Hallinto-oikeus olisi sallinut lastenkodin perustamisen asuinalueelle Miemalassa. Kaupunginhallitus aikoo hakea valituslupaa.

Hämeenlinnan kaupunki aikoo hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksestä, joka sallisi lastenkodin perustamisen omakotitaloalueelle Miemalassa.

Kaupunginhallitus päättää valitusluvan hakemisesta maanantaina.

 

Hallinto-oikeus katsoi elokuussa kaupunginhallituksen toimineen lainvastaisesti, kun se yksimielisesti esti poikkeamisluvan lastenkodin perustamiseksi omakotitaloon Miemalan Yönsinenkujalla.

Kaupunki vetosi päätöksessään asemakaavaan, jossa alue on merkitty omakotialueeksi.

Alueen asukkaat jättivät valmisteluvaiheessa lukuisia valituksia lastenkodin sijoittamisesta asuinalueelle.

Lastenkotia perustamassa ollut AntKar oy valitti päätöksestä ja voitti asian hallinto-oikeudessa.

 

Hallinto-oikeus kumosi kaupunginhallituksen päätöksen ja salli pienen lastenkodin perustamisen alueelle, vaikka se onkin kaavoitettu asuinalueeksi.

Oikeuden mukaan kodinomainen seitsemän lapsen yksikkö ei suuresti eroaisi vastaavanlaisessa talossa asuvan suurperheen asumisesta.

Myös ympäristöministeriö oli aiemmin asettunut lastenkodin perustajien kannalle ja todennut, ettei koko poikkeamislupaa edes tarvittaisi yksikön perustamiseksi.

 

Kaupunki ei valitusluonnoksensa mukaan vastusta itse lastenkotia, mutta on huolissaan alueen asemakaavan merkityksestä naapureille.

– Mitenkään väheksymättä asian tärkeyttä sijoittaa ko. yksiköitä asuntoalueille, on kuitenkin omakotialueella asumisen odotusarvo asukkailla muuta kuin lastensuojeluyksikkö.

– Tämä näkyy kyseisen hankkeen naapurien valitusten määrässä. Koska tässä poiketaan voimassa olevasta asemakaavasta, tulee myös naapurien mielipiteet hankkeesta huomioida, luonnoksessa kirjoitetaan.

Kaupunki vertaa tilannetta siihen, että teollisuushallin käyttötarkoitusta muutettaisiin yht’äkkiä.

– Salibandykenttä taipuu teollisuushalliin rakenteita muuttamatta, mutta kyseessä on kuitenkin täysin eri toiminta, luonnoksessa perustellaan.

 

Kaupungin virkamiehet ovat olleet asian valmistelussa ristiriitaisessa tilanteessa.

Sosiaalitoimi on kannattanut lastenkodin perustamista, sillä Hämeenlinnaan tarvittaisiin lisää kodinomaisia paikkoja lasten suojelemiseksi.

Samaan aikaan kaavoittaja on puolestaan vastustanut hanketta kaavamerkintöjen merkityksen suojelemiseksi.

 

Lastenkotia suunnitelleen AntKar oy:n kannalta mahdollisella korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä tuskin olisi enää muuta kuin periaatteellista merkitystä. Yle Uutiset kertoi tällä viikolla AntKarin purkaneen vuokrasopimuksensa Yönsinentien kiinteistöstä.

Vaikka Hämeenlinnan kaupunginhallituksen aiempi kieltävä päätös todettiin lainvastaiseksi, joutui yritys maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut AntKar oy:n edustajia perjantaina. HäSa

Lue myös: Lastensuojelulaitos vastatuulessa Miemalassa – Kaupunginhallitus ei myöntäne poikkeuslupaa (8.4.2019)

Miemalan lastenkoti

Hämeenlinnalainen AntKar oy suunnitteli perustavansa lastensuojelun yksikön Miemalan Yönsinentielle. Lastenkodissa piti olla seitsemän asukasta ja paikalla olisi normaalisti 1-2 henkilökunnan jäsentä.

Alue on kaavoitettu omakotialueeksi ja naapurustosta tehtiin poikkeuslupaa harkittaessa lukuisia muistutuksia kaupungille.

Huhtikuussa 2019 kaupunginhallitus otti kielteisen kannan lastenkodin perustamiseen ja epäsi poikkeusluvan rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseksi. Perusteluna oli alueen asemakaava ja ympäristöministeriön opas vuodelta 2003.

AntKar oy valitti hallinto-oikeuteen.

Elokuussa 2020 hallinto-oikeus kumosi kaupunginhallituksen päätöksen lainvastaisena.

Oikeuden mukaan perustaminen ei vaadi poikkeuslupaa eikä ympäristöministeriön opas ole laki.

 

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic