Kanta-Häme

Kaupunkikaveruus kiinnostaa edelleen

Vuosikymmeniä vanhat, eurooppalaisten kaupunkien kanssa solmitut ystävyysuhteet näkyvät Hämeenlinnassa muun muassa joidenkin Voutilan katujen nimissä ja keskustassa sijaitsevassa Uppsala-talossa. Ystävyyskaupunkikulttuuri ei ole näinä tarkan euron aikoinakaan jäänyt plakaateiksi.
 
– Vuosittain on paljonkin vaihteluja erilaisten tapahtumien määrässä mutta kaupunkien yhteyshenkilöihin otetaan jatkuvasti kontakteja, Hämeenlinnan kansainvälisten asioiden sihteeri Marja-Leena Helkiö kertoo.
 
– Eurooppalaisten kaupunkien yhdistykset ja yritykset ottavat yhteyttä kysyäkseen neuvoja tai tavatakseen hämeenlinnalaisia virkamiehiä. Viime vuonnahan oli Pohjoismaiset päivät, joissa Hämeenlinna oli vastuullisena järjestäjänä.
 
Saksalainen Celle on ollut yksi innokkaimmista kaupungeista pitämään yhteyttä, kuten myös Venäjän Tver. Vaikka Hämeenlinna viettääkin tänä vuonna 375-vuotisjuhliaan, ystävyyskaupunkien viralliset edustajat kutsutaan vasta ensi vuonna Sibeliuksen kunniaksi.
 
– Puolan Torunin kanssa meillä on ollut vuosien varrella kaikenlaista, viestintäpäällikkö Tiina Vahtokari muistaa.
 
– Viimeksi oltiin tekemisissä valokuvaushankkeen kanssa, josta syntyi kiertävä näyttely. Olen itsekin seissyt neljä päivää kojussa Torunin torilla esittelemässä Hämeenlinnaa ja kaikki materiaali vietiin käsistä. 
 
Merkittävä ilmiö kaupunkivierailuissa on saksalaisten bürgerreise-matkailu.
 
– Viime juhannuksena tänne saapui viisi bussilastillista weimarilaisia, Helkiö sanoo.
 
– Sibeliuksen juhlavuonna Hämeenlinnaan on tulossa bussillinen ihmisiä Cellestä ja me annamme heille etukäteen vihjeitä nähtävyyksistä sekä aikatauluista.

9+1 kaverikaupunkia

Harnarfjördur on noin  26 000 asukkaan kaupunki Islannissa 12 kilometriä Reykjavikistä etelään. Se sijaitsee vanhalla laavakentällä kauniin vuonon rannalla ja on merkittävä kalastussatama. Jo 1400-luvulla perustetussa kaupungissa onn museoita, islanninhevosratsastusta, golfkenttä meren äärellä, kalastusta ja valasretkiä. Ystävyyssopimus on vuodelta 1950.
 
Baerum on Norjan kunta, joka sijaitsee aivan Oslon vieressä sen länsipuolella. Siellä on asukkaita on noin 116 000 ja sen keskustaajama on nimeltään Sandvika. Kaupungilla on upeat maisemat vuonoineen, saarineen ja metsineen. Lisäksi tarjolla on runsaasti kulttuuria, majoituspaikkoja ja nähtävyyksiä, kuten Sonja Henie -taidemuseo. Ystävyyssopimus on solmittu vuonna 1950.
 
Torun solmi ystävyyssopimuksen Hämeenlinnan kanssa vuonna 1989. Pohjois-Puolassa Veikselin varrella sijaitsevassa kaupungissa on noin 200 000 asukasta. Torunin perustamisen juuret ajoittuvat 1200-luvun puolivälin tienoille ja se on ollut pitkään linnoitus- ja sotilaskaupunki. Siellä on Nikolaus Kopernikuksen kotitalo ja suuren tähtitieteilijän nimeä kantava yliopisto sekä runsaasti vanhaa rakennuskantaa.
 
Uppsala kuuluu Ruotsin vanhimpiin kaupunkeihin. Se sijaitsee noin 70 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen ja oli poliittinen sekä uskonnollinen keskus jo 500-luvulla. Kaupunki on tunnettu maan vanhimmasta yliopistosta, Pohjoismaiden suurimmasta tuomiokirkosta ja kasvititeen isästä Carl von Linnéstä. Ystävyyssopimus on jo vuodelta 1940.
 
Celle sijaitsee noin 40 km koilliseen Hannoverista Niedersachsenin (Ala-Saksi) osavaltiossa. Aller-joen varrella olevassa saksalaiskaupungissa asuu noin 70 000 asukasta. Historiallisen vanhan kaupungin sydämessä on 480 hienosti kunnostettua vanhaa taloa 1600-1800 -luvuilta. Keskipisteinä ovat vuonna 1292 valmistunut herttuan linna kappeleineen, barokkityylinen kaupungin kirkko ja vuodesta 1378 toiminut ravintola Raatikellari. Ystävyyssopimus vuodesta 1971.
 
Noin 90 000 asukkaan Frederiksberg sijaitsee keskellä Kööpenhaminaa ja sillä on pinta-alaa on vain 8,7 km2 . Siellä ovat Kööpenhaminan kauppakorkeakoulu ja maatalousyliopisto sekä Kööpenhaminan eläintarha. Kuningas Frederik VI:n perustama vanha kuninkaanlinna laajoine upeine puistoineen on hieno viherkeidas kaupunkilaisten käytössä. Ystävyyssopimus vuodesta 1947.
 
Püspökladány sijaitsee Unkarissa Budapestista noin 180 km itään. Püspökladanyssä on asukkaita noin 16 000 ja alue on osa kuuluisaa Hortobagy-pustaa. Kaupungissa on mielenkiintoinen historiallinen museo sekä kuuluisa terapeuttinen kylpylä. Ystävyyssopimus solmittiin vuonna 1987.
Noin puolen miljoonan asukkaan Tver sijaitsee 167 km luoteeseen Moskovasta, Suomeen kulkevan valtatien ja rautatien varrella. Alue on Volga-joen alkujuuria ja kaupunki perustettiin vuonna 1181.
 
Tver on kulttuurin, musiikin ja teatterin kaupunki. Myös korkeatasoinen yliopisto ja raskaan teollisuuden saavutukset antavat kaupungille oman ilmeensä.
 
Weimar on eurooppalaisen kulttuurin pyhättöjä, sillä kaupungissa ovat eläneet muiden muassa J.S.Bach, Goethe, Schiller, Nietzsche ja Liszt. Keskellä Saksaa Thüringenin osavaltiossa sijaitsevassa kaupungissa on 62 000 asukasta. Siellä on runsaasti kulttuurikohteita ja Saksan kansallisteatteri. Ystävyyssopimus vuodesta 1961.
 
Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki, jossa elelee noin 104 000 asukasta. Sitä pidetään Viron kulttuurin ja sivistyksen kehtona, koska siellä toimii maan vanhin ja suurin yliopisto, vanhin vironkielinen teatteri ja kansallismuseo. Tartto on  Hämeenlinnaan yhteistyöskaupunki, sillä virallista ystävyyskaupunkisuhdetta ei ole solmittu.
 
Lähteinä Hämeenlinnan kaupungin nettisivut ja wikipedia
 
 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic