Kanta-Häme

Kaupunkilaisista kaavaillaan sote-koekaniineja

Hämeenlinnan suunnitelma hakea sote-uudistukseen liittyvään asiakkaan valinnanvapauden kokeiluun on edennyt.

Hämeenlinnan kokeilumallissa valinnanvapaus mahdollistettaisiin Lammi–Tuuloksen alueen sekä Ojoisten asukkaille, jolloin valinnanvapauden piirissä olisi 11 200 henkilöä.

Toisena vaihtoehtona on valinnanvapauden antaminen Lammin ja Tuuloksen sijaan Jukolan terveysaseman alueelle. Tällöin kokeilu koskisi noin 16 000 asukasta.

Kokeilu rahoitetaan valtionavustuksella. Valinnanvapauskokeilussa asukkaista tulee vuonna 2017 sote-uudistuksen koekaniineja, ja heidän valintojaan yksityisen palveluntarjoajan ja kunnan tai kaupungin järjestämän palvelun välillä seurataan.

Hämeenlinnan kokeilumallissa valinnanvapauden ehdotetaan käsittävän palveluohjauksen ja sähköiset palvelut, lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanoton, avomielenterveyspalvelut, sosiaaliohjaajan palvelut sekä laboratorio- ja röntgentutkimukset.

Terveyden ja toimintakyvyn lautakunta käsittelee tilaajaylilääkäri Markku Nurmikarin valmistelemaa esitystä ensi tiistaina.

Esityksen mukaan kaupunki ei supista omaa palvelutarjontaansa vuonna 2017, sillä etukäteen ei ole mahdollista arvioida missä määrin kuntalaiset valitsevat palvelut yksityiseltä puolelta.

Kaupunginhallituksen päätettäväksi hakemus menee syyskuun alussa.

Valtionavustuksen saavat kunnat päätettäneen lokakuun loppuun mennessä. HÄSA