fbpx
Kanta-Häme

Kaupunkipyörät rantautuvat Hämeenlinnaan

Linnan Pyöräverstas kokeilee tänä kesänä pyörävuokrausta mobiilisovellusta ja koodilukkoja hyödyntäen.

Kuka tahansa voi ladata sovelluksen, maksaa sillä pyörän vuokran ja avata lukon.

Lukkoja on vuokrapyöriä varten viisi kappaletta. Pyörien lopullinen määrä on vielä auki.

– Haluamme vasta testata lukkoja. Tässä vaiheessa ei ole tarkoituskaan lähteä kehittämään Hämeenlinnaan kokonaista kaupunkipyöräjärjestelmää, kertoo Linnan Pyöräverstaan yrittäjä Minna Takala.

Pyöriä voi vuokrata Donkey Republic -mobiilisovelluksen kautta. Se on osa joukkorahoitteista projektia, jonka kautta tilattiin myös vuokrapyörien lukot.

Kaupunkipyöräjärjestelmän perustamisesta ei ole päätöstä. Hämeenlinnassa järjestelmän perustaminen maksaisi kymmenistä tuhansista euroista sataan tuhanteen.

Takalan mukaan lopullinen hinta määräytyy sen mukaan, paljonko kaupunki tai alueen yritykset haluavat tukea projektia. Hinnassa painavat eniten pyörät ja lukot.

– Helsinkiin tulee 1500 kaupunkipyörää ja satoja telineitä niille. Hämeenlinnassa kyse on siitä, haluaako joku investoida tällaiseen järjestelmään. Meidän tekniikallamme tämä tulisi joka tapauksessa huomattavasti halvemmaksi kuin Helsingissä, Takala kertoo.

Mahdollisia tukikohtia kaupunkipyörätelineille ovat Iittalan ja Turengin rautatieasemat. Takala vihjaisee, että yhteistyökuviot ulottuvat jopa Tampereelle asti.

– Kun Hamk alkaa vuokrata sähköpyöriä rautatieasemalla, niin me kokeilemme jossain toisaalla. Ei meidän kannata laittaa omia vuokrapyöriämme ihan siihen viereen.

– Jos taas kokeilemme kaupunkipyöriä kantakaupungissa, niin pyöräteline tulee Verkatehtaalle, Takala povaa.

Hämeen ammattikorkeakoulu (Hamk) perustaa heinä-elokuun ajaksi matkailijoille ja kaupunkilaisille sähköpyörävuokraamon Kastelliin ja rautatieasemalle. Syksyllä pyörät siirtyvät halukkaiden työmatkailijoiden käyttöön.

Suomen kasvukäytävän projektisuunnittelijan Pia Eskelisen mukaan tarjouspyynnöt sähköpyöristä ovat vasta vireillä. Tällä hetkellä pyöriä on pilottikäytössä kolme ja vuokraamoa varten niitä tarvitaan reilusti enemmän.

– Haluamme selvittää, missä matkailijat haluavat liikkua. Ensin ajattelimme, että haluaakohan kukaan lähteä testaamaan, mutta nyt sähköpyöriä ei tahdo riittää kaikille, Eskelinen kertoo.

Linnan pyöräverstaalla odotetaan, että Hamk saa sähköpyöräkokeilunsa kunnolla vauhtiin, jottei suunnitelmien kanssa tule päällekkäisyyksiä. Kaupunkipyörien käyttöönotto olisi Takalan mukaan mahdollista jo yhden päivän aikana.

Pyöräverstas on lomien vuoksi kesäkuun ajan suljettuna. Kaupunkipyöräkokeiluun palataan heinäkuussa.

Menot