Kanta-Häme

Kaupunkiuutiset: Antti Pennanen tähyää ulkomaille – "Se on jääkiekkovalmentajan mitta, että osoittaa itselleen pärjäävänsä missä ympyröissä tahansa"

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen on joukkueen pukuhuoneessa pomo, joka määrää, miten pelataan. Hän sanoo, että kuluneella kaudella on ollut hyvin aikaa määritellä pieniäkin yksityiskohtia, kun peli on kulkenut hyvin.

HPK:n päävalmentaja Antti Pennasella on hymy herkässä. Kerhon kausi on mennyt hyvin ja seura komeilee Liigassa kolmantena. Takataskussa on myös vuoden jatkosopimus päävalmentajana.

– Totta kai hyvä pelaaminen on vaikuttanut joukkueen ilmapiiriin ja luottamusta omaan peliin on enemmän. Nyt olemme voineet valmennuksessakin keskittyä pieniin yksityiskohtiin.

Luottamuspula omaan tekemiseen on itseään ruokkiva ongelma.

Kun luottamusta omaan suorittamiseen ei ole, valmentamisessa menee aika luottamuksen kaivamiseen. Usein sitä yritetään näyttää todeksi tilastoja katsomalla ja statistiikkaa kaivelemalla.

– Se on ihan totta, että olemme pelanneet yli odotusten. Ei pidä unohtaa historiaa, se vaikuttaa vahvasti siihen, mitä meillä nyt on. Hyvään peliin ei ole vain yhtä syytä.

Päävalmentaja saa suurimmat kicksit pelin jälkeen. Silloin päässä jylläävät isot tunteet: ilo, tyytyväisyys, tuska, raivo…

Hän kertookin, ettei mistään muusta tule samanlaista potkua.

– Sitä koppitunnelmaa ikävöi moni vanha jääkiekkovalmentaja ja -pelaaja.

Tukea Jukka Jaloselle

Pennanen väittää elävänsä hetkessä. Nyt hetki on hyvä. Maajoukkuetauko on alkamassa ja se tarkoittaa Pennaselle yhden unelman täyttymistä. Hän pääsee valmentamaan maajoukkuetta Jukka Jalosen apuvalmentajana.

– Lähden mukaan uteliain mielin. Kentällä on kansainvälisen tason huippupelaajia, joten ammatillisesti on hienoa päästä valmennustiimiin.

Pennasen mukaan joukkue ja peli näyttää ihan toisenlaiselta vaihtoaitiosta kuin katsomosta tai tv-ruudusta.

– Aikaa reagointiin on erittäin vähän.

Apuvalmentajan rooli on tukea päävalmentaja Jukka Jalosta. Pennanen arvelee, että Jalonen arvostaa hänessä lajituntemusta ja sitä, että Pennanen tuntee HPK:n päävalmentajana hyvin, mitä päävalmentaja tarvitsee ja millainen paikka se on.

– Päävalmentaja ei saa olla apuvalmentajasta huolissaan vaan apuvalmentajan tehtävä on tukea. Uskon, että osaan toimia niissä tilanteissa.

Miten sitten Karjala-turnauksessa käy?

– Näyttää hyvälle. Pelaamme voitosta.

”Ikinä ei voi olla liian tyytyväinen”

Pennanen sai lokakuussa vuoden jatkosopimuksen. Jatkosta käytiin spekulaatiota julkisuudessa, johon Pennanen viittaa kintaalla.

– Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä.

Hänen mielestä tulisi kuitenkin muistaa, että jokaisella on myös tietty tavoite, miksi ottaa kantaa niin vahvasti kuin ottaa.

– Ei kannata liikaa sekoittaa kahta maailmaa. Suhtautumiseni on usein sen mukaista, että ymmärrän, että jokaisella on omat lähtökohdat, minkä pohjalta käy keskustelua. Uskon, että näin syntyy omaankin mieleen vähemmän vastakkainasettelua.

Pennanen aikoo jatkaa samalla tiellä, mistä sopi Kerhon hallituksen kanssa jo silloin, kun hän joukkueen luotsiksi tuli.

Tavoitteita on neljä: saada playoff-paikka, rakentaa seuralle yhtenäinen urheilukulttuuri, tehdä pelaajakehitystyötä, jotta seura saisi kasvatettua esimerkiksi NHL-pelaajia. Neljäs tavoite on saada omia junioreita Liigaan.

– Ainoa, mikä on jäänyt saavuttamatta on viime kevään playoff-paikka. NHL-sopimuksia on tehty neljä, omat juniorit ovat päässeet jäälle ja urheilukulttuuri voi hyvin, Pennanen listaa,mutta muistuttaa, että koko ajan pitää pyrkiä kehittymään paremmaksi.

– Ei voi olla ikinä liian tyytyväinen.

Pinnan alla on toki muitakin tavoitteita. Urheilukulttuurissa Pennanen haluaisi saavuttaa tilan, jossa seuran arvot ohjaisivat entistä enemmän toimintaa eikä kyse olisi niin paljon ihmisistä, ketkä seurassa työskentelevät vaan niistä arvoista, mitä HPK:hon kuuluu.

Tavoite on valmennuspesti ulkomailla

Päävalmentajan omat unelmat liittyvät isyyteen ja työhön. Hän haluaa kehittyä isänä, ystävänä ja valmentajana. Tässä järjestyksessä.

Jääkiekkounelmana on valmentajan pesti ulkomailla.

– Se on jääkiekkovalmentajan mitta, että osoittaa itselleen pärjäävänsä missä ympyröissä tahansa.

Päävalmentajana Pennanen miettii työasioita paljon kotonakin. Hän sanoo löytäneensä keinoja työasioiden aktiiviseen unohtamiseen. Lenkkeily on yksi keino, toinen yksin oleminen.

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutissa 3.11.2018.

Lue lisää: Mestari hioo yksityiskohtia