fbpx
Kanta-Häme

Kaupunkiviljely houkuttelee yrityksiä

Kaupunkiviljelyn suosio kasvaa koko ajan. Syötävät puutarhat, vihannesten kasvattaminen kerrostalojen katoilla tai vaikka kasvihuoneviljely ydinkeskustassa ovat pikkuhiljaa vain vahvistamassa trendiä.

Yhä useammin hyötykasveja viljellään myös puistoissa, jotka tuovat ihmisille paitsi tervetulleita hengähdyspaikkoja myös paikkoja, joissa kaupunkilainenkin voi työntää kätensä multaan.

Hämeenlinnassa torstaina avatut Vallinpuisto ja Kaurialan kunnostettu liikennepuisto ovat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Raution mielestä komeita saavutuksia.

– Puisto päivässä pitää lääkärin loitolla! Hämeenlinnan kaupunki haastaa muut kunnat mukaan rakentamaan yhden puiston itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017, Rautio korostaa.

Vihervuoden päätapahtuman Verkatehtaalla avannut presidentti Tarja Halonen muistutti, että kaupunkiviljely ei ole Suomessa mikään uusi asia. Siirtolapuutarhoissa on ollut hyötyviljelyä jo 1930-luvulta lähtien.

– Hyötyviljely lisääntyy koko ajan, enkä yhtään ihmettele sitä, sillä vihreys tekee hyvää ihmisen henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Tutkimusten mukaan kaupunkivihreää pitäisi olla jo 300 metrin päässä kodistamme, Halonen korostaa.

Viheralan yrityksiä on Suomessa jo 1 300 ja ala työllistää kesäisin kaikkiaan 27 000 henkeä. Ympäri vuoden alalla on töissä vajaat 9 000 henkeä. Viherympäristöliiton tilastoselvityksen mukaan viheralan kokonaisarvo on kaksi miljardia euroa.

Kaupunkiviljelyn uusi aalto on jo alkanut. Erikoistutkija Kari Jokinen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) korostaa, että kaupunkiviljely ja viherala ovat nyt kovassa nosteessa.

Kaupunkiviljely lisääntyy nopeasti ennen kaikkea pääkaupunkiseudulla. Toisaalta juuri siellä viljelyllä on suurimmat mahdollisuudet, sillä on arvioitu, että Uudellamaalla asuu jo vuonna 2030 yli 1,8 miljoonaa suomalaista.

– Uutta yrittäjyyttä kehittyy sitä mukaa, kuin julkisen vallan säädöksiä puretaan. Tästä on hyvä esimerkki vaikkapa suomalainen ympäristöjärjestö, Dodo, joka viljelee tällä hetkellä Oulussa ja Helsingissä. Dodo on perustanut Kääntöpöydän eli kasvihuoneen ja ravintolan Pasilaan, Jokinen kertoo.

Halu kasvattaa omaa ruokaa ja lähiruuan arvostuksen kasvaminen saavat Jokisen mukaan uskomaan siihen, että kaupunkiviljely on paitsi tulevaisuuden trendi myös tulevaisuuden bisnes.

– Viheralalla tarvitaan nyt enemmän yrittäjiä kuin multasormia, Jokinen huomauttaa. HäSa

Menot