Kanta-Häme

Kaura kannattelee vegebuumia

Uusia vegehyllyjä näkyy tänä kesänä 15 K-ruokakaupassa ympäri Suomen. Vegehylly on myymälänlihatuotteiden läheisyyteen koottu valikoima kaupan kasvistuotteita.

Hämeenlinnassa ei vielä vegehyllyjä ole. Hattulan K-supermarketin kauppias Antti-Jussi Kivi sanoo, että vegehyllylle on suunniteltu jo esillepanoaluetta. Kaikki riippuu nyt kaurasta.

– Jos nyhtökaura onnistuu tekemään muistakin kasvistuotteista vetovoimaisia, voimme tehdä niille oman hyllyn, Kivi selittää.

Keskon kasvisruokien myynti on vuodessa ponnahtanut 25 prosenttia ylöspäin. Pelkästään kasviproteiinien myynti on peräti tuplaantunut viime vuodesta.

Kasvisruoka jatkaa uusien aluevaltauksien tekemistä. Vegaaniset maidonkorvikkeet ovat saaneet seurakseen muun muassa vegaanijäätelöitä ja kasvispiirakoita. Kivi on huomannut, että vegaanituotteiden myynti on silti edelleen hyvin marginaalista.

– Vaikka kasvisruuasta on puhuttu nyt paljon, niin omasta mielestäni sen menekki on jäänyt silti pieneksi, Kivi kertoo.

Hittituotteeksi nousseen nyhtökauran rinnalle on tullut myös ruotsalaisia Oumph-soijaproteiinituotteita.

Ne ovat pakastettuja soijapaloja, jotka kypsennettynä tuntuvat ja maistuvat lihalta. Sarjan tuotteita saa neljässä eri maussa ja maustamattomana kolmessa eri koossa.

Kivi sanoo, että tyhjää nyhtökaurahyllyä tuijottavia asiakkaita on opastettu kokeilemaan Oumph-pusseja. Tuote on Kiven mielestä mennytkin hyvin kaupaksi.

S-market Idänpään apulaismarketpäällikkö Merja Salo ei pidä mahdottomuutena kasvishyllyjen tulemista myös heille.

Toistaiseksi kasvistuotteita on kohdeltu samaan tapaan kuin gluteenittomia ja laktoosittomiakin tuotteita eli ne pidetään vastaavien tavallisten tuotteiden rinnalla.

S-market Idänpään uusimpia kasvistuotteita on kasvishampurilainen, joka tuli valikoimaan asiakkaan toiveesta. Kasvispihvit ja -pyörykät kuuluvat vakiokalustoon.

– Menekki ei vielä päätä huimaa, mutta kyllä kasvistrendi nostaa koko ajan päätään, Salo tuumii.

Kiven mukaan järkevintä on nyt odottaa, mille tasolle kasvisruuan kysyntä asettuu sitten, kun nyhtökauraa tulee joka päivä saataville.

Tuotteen saatavuus takkuaa edelleen koko maassa. Nyt kaikki paketit myydään perjantaiaamuisin tunnissa Hattulan K-supermarketissa.

Lammin K-market Maltaan kauppias Paavo Jauhiainen oli aluksi epävarma, löytyykö uutuudelle ostajia. Kyselyitä tuli kuitenkin sen verran, että nyhtökaura otettiin valikoimaan.

– Tuotetta menee sitä mukaa kuin sitä tilataan. Nyt etsimme uusia tuotteita ja katsomme, kestääkö tämä trendi, Jauhiainen sanoo.

Kivi toivoo, että uudet vaihtoehdot poikisivat uusia ostajia vegaanittuotteille.

– Perinteiselle grillimakkaralle löytyy nyt kasvis- ja broilerivaihtoehdot. Runsas valikoima mahdollistaa sen, että ehkä useampi aloittaa kasvisruokavalion tai suunnittelee siirtyvänsä siihen jonain päivänä. HÄSA