fbpx
Kanta-Häme

Kauranen palaa kaupunginhallitukseen

Kovin pitkään ei Aarne Kaurasen (sd.) hallituspaasto jatkunut. Valtuusto nosti hänet maanantaina reilun parin vuoden tauon jälkeen kaupunginhallitukseen ja saman tien sen 2. varapuheenjohtajaksi.

Hän korvaa Lontooseen muuttaneen Johannes Koskisen (sd.).

Ennen tätä vaalikautta maakuntaneuvos Kauranen ehti osallistua kaupunginhallituksen työskentelyyn 24 vuoden ajan joko jäsenenä tai valtuuston puheenjohtajistoon kuuluvana.

Hän myöntää, että ehkä vähän vanha suola janotti.

– Yritin kauden alussa vähän jäähdytellä, mutta kun kerran on mukana, miksei olisi täysillä. Johannekselta jääneet luottamuspaikat ovat todella keskeisiä.

Kauranen on itse aikaisemmin toiminut muun muassa maakuntahallituksen puheenjohtajana, mutta sanoo, että tällä kertaa kaupunginhallituspaikka kiinnosti enemmän. Iisakki Kiemunki (sd.) nimettiin jo aikaisemmin maakuntahallituksen vetäjäksi.

Lähivuosien tärkeimmäksi projektiksi Kauranenkin arvioi Hämeenlinnan talouden saattamisen kasvu-uralle.

– Ettei koko ajan tarvitsisi kaivella kirstun pohjalta jotain satunnaisia keräilyeriä. Jotta palvelulle syntyisi vahva pohja. Siihen tarvitaan viisautta ja yhteistyötä, ei eripuraa.

Perussuomalaisista eronneelle Ismo Soukolalle myönnettiin ero tarkastuslautakunnan jäsenyydestä ja varapuheenjohtajuudesta sekä maakuntavaltuuston jäsenyydestä. Hän jatkaa kaupunginvaltuuston sitoutumattomana jäsenenä.

Hänen tilalleen tarkastuslautakuntaan nousee Onni Somerkallio (ps.). Maakuntavaltuustoon nimettiin Kari Ilkkala (ps.). Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajaksi valittiin Sari Louhio-Järvinen (kok.).

Syksyn ensimmäisen kokouksen esityslista oli varsin kepeä. Aikaa päättämiseen kuluikin poikkeuksellisen vähän – vain puoli tuntia.

Valtuusto hyväksyi muun muassa ympäristötilinpäätöksen pitkästä aikaa.

– Edellinen on viimeksi tehty vuonna 2006. Hyvä, että vihdoin saatiin uusi, mutta ensi vuonna siitä pitäisi tehdä entistä laveampi, laatia kestävän elämäntavan ohjelma, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) visioi.

Vihreiden Päivi Sieppi ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto kehottivat hakemaan ympäristönsuojelun edistämiseen ulkopuolista projektirahaa.

– Sitä on saatavilla. Nyt käytämme ympäristönsuojeluun huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi vuosina 2005–2006.

Kaupungin strategisten yhtiöiden kolmannesvuosiraportit kiinnostivat erityisesti perussuomalaisia. Kari Ilkkala oli erityisen huolestunut pysäköintiyhtiön tilanteesta.

– Kaupunginhallituksen tulee tähdentää yhtiöille, että oleellisten tietojen tulee löytyä raportista. Nyt pysäköintiyhtiön liikevaihto on laskenut, mutta mitään tietoa riskeistä ei raportissa ole.

Lulu Ranne (ps.) taas olisi valmis ajamamaan Eteläranta oy:n alas. Engelinrannan kehittämistä pitäisi hänen mukaansa pohtia uudelta pohjalta. Hän arvioi, että kaupunki tuskin saa kaupallista tuottoa alueen maanmyynnistä ja maankäyttöön liittyvistä sopimuksista. HÄSA

Menot