fbpx
Kanta-Häme

Kauratien tukiasunnot maan tasalle

 

Päihde- ja asumisongelmaisten asuntola Kauratiellä puretaan, ja tilalle rakennetaan opiskelija-asuntola.
 
 
Purku-uhan alla monta vuotta keikkuneet Kauratien parakkiasunnot ovat tulleet nyt tiensä päähän. Hämeen Sininauha yhdistyksen ja Hämeenlinnan A-klinikkatoimen Kauratien yksikkö ajetaan alas vuoden loppuun mennessä.
 
Parakeissa asuu päihde- ja asumisongelmaisia, jotka tarvitsevat elämiseensä erityistä tukea. 
 
– Tukiasunnoissa asuu hämeenlinnalaisia, joilla on ongelmia asumisen ja päihteiden kanssa. Asuntolan ohjaajat auttavat asukkaita muun muassa pankkiasioihin, lääkärikäynteihin ja edunvalvontaan liittyvissä asioissa, Hämeenlinnan A-klinikkatoimen vastaava ohjaaja Kari Jarho valottaa. 
 
 
 
Parakkiasunnot ovat olleet purku-uhan alla jo vuosia, eivätkä ne vastaa nykyajan asumisvaatimuksia. 
 
– Kaupunki on irtisanonut vuokrasopimuksen. Parakit vaatisivat sellaista kunnostusta, ettei kunnostaminen ole järkevää, joten asuntola puretaan kokonaan, Hämeen Sininauha yhdistyksen toiminnanjohtaja Jorma Mäkelä kertoo.  
 
Tällä hetkellä asuntolassa on kymmenen asukasta, eikä vielä ole tietoa mihin he purettavasta asuntolasta muuttavat. 
 
 
 
A-klinikka, Sininauha ja Hämeenlinnan kaupunki ovat koonneet työryhmän, joka pyrkii etsimään parakkien kymmenelle asukkaalle kodit ennen vuoden vaihdetta. 
 
– Työryhmä etsii jokaiselle asukkaalle yksilöllisesti sopivan asuinpaikan. Kaikkia ei voida sijoittaa samaan yksikköön, koska vastaava kohdetta näin suurelle joukolle ei ole. Uuden kodin löytäminen ei ole helppo tehtävä, Liisa Lepola Hämeenlinnan tilaajapalvelusta toteaa. 
 
Ennen kuin Kauratien asukkaat voivat saada asunnon heidän pitäisi ilmoittautua asunnonhakijoiksi ja mennä ohjaajansa luokse hoitamaan asuntoasioita. Moni ei ole sitä Lepolan mukaan tehnyt. 
 
– Asukkaat eivät haluaisi muuttaa pois Kauratieltä. Asioita helpottaisi, jos asukkaat olisivat itse halukkaita muuttamaan pois parakeista, Lepola kuvailee ongelmaa. 
 
Monet Hämeenlinnan tukiasunnoista ovat päihteettömiä, eivätkä siksi ole sopivia Kauratien asukkaille. 
 
– Jotkut ovat valinneet sen tien, että juovat. Silti he tarvitsevat kodin. Kodittomiksi asukkaat eivät jää, Jarho toteaa.  
 
 
 
Neljän hengen solussa asuvat Marko Valtanen ja Erkki Saarinen ovat harmissaan, että joutuvat jättämään Kauratien parakit. 
 
– Täällä on ihan hyvä asua. On niitä varmasti pahempiakin paikkoja kuin tämä. Ei täällä talvellakaan kylmä ole, kaksikko tuumaa. 
 
Purku-uhka on heilläkin ollut tiedossa jo pitkään, mutta lopullinen tieto kodin menettämisestä tuli noin viisi kuukautta sitten. 
 
– Onhan tämä ikävä juttu. Olemme täällä yhteisö, reilu seitsemän vuotta Kauratiellä asunut Valtanen harmittelee. 
 
– Täällä on sellainen “kaveria ei jätetä” -meininki ja rauhallista. On surullista, jos joutuu johonkin yksin, Saarinen jatkaa. 
 
Kummallakaan ei ole vielä tietoa, missä he vuoden vaihteen jälkeen asuvat. Molemmat ovat ilmoittautuneet asunnonhakijoiksi. 
 
– Toivoisin, että pääsisin Markkulantien asuntoon. Minulla on siellä tuttuja, Valtanen pohtii. 
 
 
 
Kauratiellä järjestetään myös matalan kynnyksen päivätoimintaa, jonka jatkuminen on vaakalaudalla. 
 
Päiväkeskuksessa voi muun muassa katsoa televisiota ja pelata pelejä, jos saapuu paikalle päihteettömänä. Päiväkeskuksessa järjestetään myös kirpputoreja ja annetaan ruoka-apua. 
 
Toiminnalle etsitään kuumeisesti uusia tiloja, mutta niitä ei ole vielä löytynyt. 
 
– Haluaisimme päivätoiminnan lähemmäksi keskustaa ja vielä helpommin lähestyttävämmäksi, Mäkelä toivoo

Menot