Kanta-Häme

Kaurialan koulun kohtalo on yhä edelleen auki

Lopullinen sana tyhjillään olevan Kaurialan koulun kohtalosta saattaa olla pitkän ja kivisen tien päässä. Kamppailu on kestänyt jo lähes 1,5 vuotta ja tilanne on yhä epäselvä.

Koulun purkamista kannattava Hämeenlinnan kaupunki on napit vastakkain rakennuksen säästämisen puolesta puhuvan Elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskuksen kanssa.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi kesäkuussa purkuluvan, jonka oli myöntänyt ympäristö- ja rakennuslautakunta.

Kaupunki ei valittanut asiasta vaan jäi odottamaan ely-keskuksen vireille paneman suojeluasian saapumista.

Tänä syksynä Hämeenlinnan kaupunki sai lausuntopyynnön suojeluesityksestä, johon odotetaan vastausta lokakuun loppuun mennessä.

– Ilman aloitteemme tekemistä rakennus olisi mennyt purkuun. Kaupungin kanssa täytyy tutkia, täyttyvätkö säilyttämisen edellytykset, ely-keskuksen ympäristölakimies Liisa Härmä sanoo.

Tiedossa on, että kaupungilla ei ole intressejä käyttää Kaurialan koulua. Koululaiset siirrettiin huonon sisäilman takia Lahdensivuntien kiinteistöihin.

– Peruskoululaisia ei jatkossakaan sijoiteta kyseiseen rakennukseen, tilaajajohtaja Antti Karrimaa toteaa.

Hän myöntää, että lähtökohtaisesti purkulupaa alun perin hakeneiden kanta ei ole muuttunut, mutta kaupungin virallista kantaa ei ole vielä tehty.

– Lausunnon käsittely on vielä työn alla. Se valmistuu kuun loppuun mennessä.

Linnan Tilapalveluiden kanta heikkokuntoisesta rakennuksesta on täysin selvä.

– Rakennuksella ei ole käyttötarkoitusta. Sitä ei kannata korjata, vaan se pitää purkaa, Tilapalveluiden suunnittelupäällikkö Antti Kaukiainen huomauttaa.

Liisa Härmän mukaan tiloilla täytyisi olla käyttöä, jotta ne säilyisivät. Ely puolestaan totesi kesällä, että rakennuksen säilyminen vaatisi nimenomaan koulukäyttöä.

– Itse suojeluesityksessä Ely ei kuitenkaan puhu tästä asiasta mitään, Kaukiainen kertoo.

Kaupunki vetosi purkua hakiessaan maankäyttö- ja rakennuslakiin, Ely-keskus taas rakennusperinnän suojelemisesta annettuun lakiin.

Elyn päätös syntyy Hämeenlinnan kaupungin vastauksen perusteella.

– Jos teemme suojelupäätöksen, se menee ympäristöministeriön vahvistettavaksi. Jos emme, niin tiedossa on purkutöitä. Katsotaan, miten kaupunki vastaa, Härmä sanoo.

Jos Ely-keskuksen suojelupäätös pitää, on kaupungilla oikeus ryhtyä toimeen.

– Kaiketi siinä tapauksessa on valituksen mahdollisuus, tilaajajohtaja Antti Karrimaa sanoo. HäSa

Päivän lehti

18.2.2020