fbpx
Kanta-Häme

Kaurialan koulun suojelu ei ole vielä varma asia

Museoviraston mukaan Kaurialan koulu olisi tilajärjestelyiltään ja ulkoasultaan suojelemisen arvoinen, mutta suojelupäätöksen tekevä ely-keskus saattaa kallistua Hämeenlinnan kaupungin kannalle ja antaa huonokuntoiselle koululle sittenkin purkuluvan.

Hämeen ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajan Tommi Muilun mukaan rakennus olisi suojelemisen arvoinen, mutta vain nimenomaan koulukäytössä.

Jos kaupunki pitäytyy kouluverkkopäätöksessään ja lopettaa koulutoiminnan Kaurialan koulun paikalla kokonaan, eivät suojelun perusteet Muilun mukaan enää täyty.

– Joudumme ehkä ottamaan uuden kannan tähän asiaan ja toteamaan, ettei suojelulle ole olemassa edellytyksiä, hän sanoo. Uutta päätöstä Muilu lupaa aikaisintaan ensi vuonna.

Muilun mukaan talon arvokkaaksi arvioituihin sisätilaratkaisuihin jouduttaisiin koskemaan esimerkiksi uutta palo-osastointia rakennettaessa.

– Rakennuksen arvo on nimenomaan sen käytössä kouluna. En oikein tiedä kuka sen ostaisi ja tekisi siitä esimerkiksi toimistoja, Muilu sanoo.

Ely-keskus on aiemmin tänä vuonna tullut samanlaiseen tulokseen Hämeenlinnan ortodoksikirkon suhteen. Huonokuntoinen rakennus olisi periaatteessa ollut suojeltavissa ja korjattavissa, mutta koska se ei sopinut enää seurakunnan käyttötarkoituksiin, ely antoi purkuluvan.

Koulun kohtaloa puidaan parhaillaan kahdella eri taholla.

Hallinto-oikeus käsittelee elyn valitusta koulun purkupäätöksen laillisuudesta. Kaupunki teki purkupäätöksen ennen suojeluprosessin alkua.

Ely puolestaan tutkii itse pitäisikö Viljo Revellin arkkitehtitoimiston suunnittelema koulu suojella rakennusperintöä suojelevan lain nojalla. Museoviraston lausunnon mukaan rakennus olisi suojeltava ja korjattava.

Koulujen suojelua käsitellään elyssä vain harvakseltaan. Tommi Muilun mukaan kunnissa koulupäätökset tehdään pitkäksi ajaksi eteenpäin ja usein myös rakennussuojelun tarve on huomattu itsekin.

– Tällä hetkellä puretaan enimmäkseen 1970-1980-lukujen kouluja, joiden rakentamisessa on tehty pahoja virheitä.

Muilun mukaan Kaurialan koulun kaltaisia 1950- ja 1960-lukujen rakennuksia aletaan nyt vasta tunnistaa suojelemisen arvoisiksi.

– Ymmärrän kyllä, että nämä oman aikansa kukkaset voivat aiheuttaa kiistoja niiden suojelusta puhuttaessa. HäSa

Menot