Kanta-Häme Hämeenlinna

Kaurialan koulun tiskikone toimii jo, mutta tulipalosta aiheutunut remontti vasta alkaa

Kaurialan koulun rehtori arvioi, että keittiön ja fysiikan luokan tilojen korjaamisessa menee pitkälle kevääseen.
Apulaisrehtori Teijo Savijoki kiittelee koulua loppiaisviikonloppuna siivonneita nopeasta ja tehokkaasta työstä. Koulun alettua 7. päivänä, tilat olivat todella siistissä kunnossa. Fysiikan ja kemian luokka on pois käytöstä. Kuva: Esko Tuovinen
Apulaisrehtori Teijo Savijoki kiittelee koulua loppiaisviikonloppuna siivonneita nopeasta ja tehokkaasta työstä. Koulun alettua 7. päivänä, tilat olivat todella siistissä kunnossa. Fysiikan ja kemian luokka on pois käytöstä. Kuva: Esko Tuovinen

Kaurialan koululla jatkuvat yhä uudenvuoden yönä syttyneen tulipalon aiheuttamien tuhojen kartoittaminen ja purkutyöt.

Keittiössä tehtiin viime viikolla tarkastuksia ja nyt rakenteita on alettu purkaa. Vielä ei tiedetä, ovatko tuli ja sammutustyöt aiheuttaneet vahinkoa keittiön ja sen yläpuolella olevan fysiikan lukion kantaville rakenteille.

Tulipaloa on epäilty alusta lähtien tahallaan sytytetyksi. Tammikuun puolessa välissä poliisilla oli tiedossa jo mahdollisia tekijäehdokkaita.

Kaupungin kiinteistöpäällikkö Petri Ylämurto kertoo, että koulun korjauskustannuksista ei voi vielä antaa selkeitä arvioita. Hän arvioi vahinkojen pyörivän sadoissa tuhansissa euroissa.

– Keittiö täytyy purkaa perustuksia myöten, välikattoa puhdistaa ja tarkistaa savuvahingot. Oman arvioni mukaan keittiön kanssa menee kesään, koulun rehtori Pekka Saros pohtii.

”Vähän siitä enää puhutaan”

Pesulinjasto on saatu toimimaan, joten ruokailussa käytetään taas oikeita astioita.

Roni Majaojan (edessä), Kaapo Riihimäen ja Atte Kainulaisen mukaan tulipalosta keskusteltiin ensimmäisinä koulupäivinä. Nyt se ei enää juuri näy koulun rutiineissa. Kertakäyttöastiatkin ovat jo historiaa. Kuva: Esko Tuovinen

7-luokkalaisten Kaapo Riihimäen, Roni Majaojan ja Atte Kainulaisen mukaan ruokailu sujui lähes normaalisti, vaikka käytössä olivatkin aluksi kertakäyttöastiat.

– Olihan se vähän häiritsevää, kun on tottunut syömään normaaliastioilta, Riihimäki tuumaa.

Lue myös: Kaurialan koulun oppilaat joutuvat syömään kertakäyttöastioilta – Tulipaloa tutkitaan tuhotyönä (HäSa 2.1.2020)

Nykyisin tulipalo ei enää näy koulussa heidän arjessaan.

– Vähän siitä enää puhutaan. Ensimmäisellä opon tunnilla keskusteltiin, miten isot korvaukset tulee ja mitä jatkossa tapahtuu.

Laboratorioluokkia kierrätetään

Saros arvioi, että fysiikan luokan kunnostamisessa menee pitkälle kevääseen. Luokka kärsi mittavat vesi- ja savuvahingot.

– Savu nousi ilmanvaihtokanavia pitkin varastohuoneeseen asti, jossa on vielä pahemmat tuoksut.

Luokan käyttökielto aiheuttaa Saroksen mukaan pientä heikennystä fysiikan ja kemian tuntien käytännönkokeiden suorittamiseen, kun laboratorioluokkia ei riitä kaikille.

– Kaksi ryhmää vaihtaa kesken kaksoistunnin luokkia. Jokaiselle ryhmälle vaikutus on maksimissaan yksi tunti viikossa.

Fyysikan ja kemian luokka on eristetty muovilla. Tilojen alipaineistuksella savunhaju saadaan ohjattua pois. Remontit äänetkään eivät koulun rehtorin mukaan juurikaan kuulu. Kuva: Esko Tuovinen.

Ainaista remonttia jo neljän vuoden ajan

Rehtori kiittelee koulun henkilökuntaa ymmärryksestä ja joustavuudesta. Koulun vahvuus näkyy hänen mukaansa muuttotilanteissa.

Syksyllä 2015 Kaurialan koulun toiminta Torikadulta siirrettiin sisäilmaongelmien takia Myllymäen kolmeen kiinteistöön Hämeen ammattikorkeakoulun entisiin tiloihin.

– Tämä on viides vuosi näissä tiloissa ja koko ajan on jotain remonttia tehty, kun kaupunki on yrittänyt parantaa olosuhteita ja havaittuja puutteita.

Esimerkiksi viime toukokuussa yhteen rakennuksista tuli vesivahinko, jonka seurauksena yksi luokkatila on ollut pois käytöstä jo 10 kuukautta. Luokka saadaan käyttöön talviloman jälkeen.

–Harmittaa, kun kaikille tulee ylimääräistä työtä, joka ei kuulu normaaliarkeen. Se vie voimavaroja ja aikaa koulun perustyöstä. Olemme kuitenkin suhtautuneet tähän niin, ettemme mahda asialle mitään, Saros kommentoi taas edessä olevaa uutta remonttirumbaa.

Remontin ääniinkin koulussa on jo turruttu.

–Ajoittain ne kuuluvat, mutta korjattavat tilat ovat hyvin eristetty. Parempi näin, että korjauksia tehdään heti, eikä niitä jätetä kesään. HÄSA.

Päivän lehti

17.9.2020

Fingerpori

comic