Kanta-Häme

Kaurialan laho yläkoulu pani pakan uusiksi

Tämä keskustelu on taidettu kerran jo käydä, mutta käydään se uudestaan.

Lasten ja nuorten lautakunta (lanula) saa tiistaiseen kokoukseensa jälleen käsiteltäväksi kouluverkkosuunnitelman.

Lyseon lukio esitetään siirrettäväksi Kaurialan yläkoulun tilalle rakennettavaan uuteen rakennukseen, ja Lyseon yläkoulun käyttöön vapautuisi vanhat lukion tilat keskustassa.

Alkukesästä keskustelussa ollut kouluverkkopäätös tuli uudestaan tapetille, kun Kaurialan yläkoulun huono kunto paljastui syksyllä.

Hämeenlinnan kaupungin sisäilmatyöryhmä päätti tällä viikolla, että Kaurialan yläkoulu suljetaan huonon sisäilman takia keväällä.

Lanula on jo kerran kumonnut valmistelijoiden ehdotuksen, jossa Lyseon lukio olisi siirretty Kaurialaan.

Käytännössä tiistaina lautakunta käsittelee purkuluvan hakemista. Mikäli lanula hyväksyy purkuluvan, asia etenee vielä kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon.

– Siinä vaiheessa ei ollut tiedossa, että Kaurialan yläkoulun kunto olisi sellainen, ettei sen korjaus kannata, Hämeenlinnan kaupungin tilaajapäällikkö Antti Karrimaa kertoo.

Uudisrakennus edullisempi?

Kaurialan yläkoulussa on oireiltu pitkin syksyä, ja kaupunki on myös saanut käsityksen siitä, mitä kaikkea rakennukseen pitäisi tehdä.

– Rakennus on valitettavan huonossa kunnossa, Karrimaa toteaa.

Tämänhetkisen arvion mukaan käytännössä koko koulu jouduttaisiin peruskorjaamaan. Karrimaan mukaan kustannukset nousevat vähintään 11,5 miljoonaan euroon.

– Taloudellisesti yläkoulun korjaus ei tule olemaan kannattavaa, hän lisää.

Kokonaan uusi rakennus maksaisi kaupungin arvion mukaan noin 10 miljoonaa euroa. Uuden rakennuksen koko olisi noin 5 000 neliömetriä.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelän mukaan Kaurialan koulun purku oli taloudellisesti realistisin vaihtoehto.

Käytännössä Kaurialaan olisi nousemassa kahden lukion kokonaisuus, ja alueella olisi jatkossa noin 1 200 opiskelijaa.

– Lukioiden alueellisuutta päätös heikentää, mutta jos ajatellaan etäisyyksiä, niin eivät ne tässä keskustan alueella paljoakaan muutu, Rimpelä toteaa.

Purku ei läpihuuto

Lasten ja nuorten lautakunnan päätös ei vielä takaa, että mitään tapahtuisi. Asia etenee lopulta kaupunginvaltuustolle asti. Valtuuston siunaus ei vielä kuitenkaan tarkoita, että yläkoulun saisi purkaa.

Kaurialan yläkoulu on nimittäin suunnitellut Viljo Revell, samainen suomalaisarkkitehti, joka on suunnitellut Toronton kaupungintalon. Museovirastolla voi olla sanansa sanottavanaan purkamisesta.

Tämä kuitenkin selviää vasta, kun purkuhakemus on jätetty.

Kaupungin virkamiehet tietävät, että Lyseon lukion siirtäminen herättää kaupunkilaisissa tunteita. Sekä Karrimaa että Rimpelä ymmärtävät, ettei idea kaikkia miellytä.

– Odotan, että reaktio on aivan samanlainen kuin viimeksi, Karrimaa toteaa.

Tällä hetkellä kaupunki etsii Kaurialan yläkoululle väistötiloja. Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtajaa ei tavoitettu kommentoimaan asiaa. (HäSa)