Kanta-Häme

Kaurialan uusi yläkoulu voi olla käytössä jo syksyllä 2022 - Koulu nousee Brahenkadun tuntumaan

Uusi yläkoulu nousee keskuskeittiön lähelle. Rakennustyöt voivat alkaa jo ensi vuonna.
Kaurialan yläkoulun vanhalla tontilla on ollut hiljaista koulun viime vuonna tapahtuneen purkamisen jälkeen. Koulu on parhaillaan evakossa Lahdensivun kampuksella. Kuva: Esko Tuovinen
Kaurialan yläkoulun vanhalla tontilla on ollut hiljaista koulun viime vuonna tapahtuneen purkamisen jälkeen. Koulu on parhaillaan evakossa Lahdensivun kampuksella. Kuva: Esko Tuovinen

Kaurialasta viime syksynä puretun yläkoulun tilalle suunnitellun uuden koulun rakentaminen voi alkaa jo ensi vuoden kesällä.

Hankesuunnittelupäällikkö Antti Kaukiaisen mukaan koulun suunnittelu on siinä vaiheessa, että se pyritään saamaan lautakunnan hyväksyttäväksi syksyllä. Tällöin rakentaminen ehtisi kaupungin ensi vuoden budjettiin.

 

Uutta yläkoulua suunnitellaan laajan tontin Brahenkadun puoleiseen päähän lähelle keskuskeittiötä.

Vanha koulu oli korttelin keskellä. Sen paikalle kaavaillaan uuden koulun pihaa.

Koulu saattaa saada myös noin puolikkaan jalkapallokentän laajuisen ulkoliikunta-alueen, jos sen rakentamiseen löytyy rahaa. Muuten uusi koulu tukeutuu ulkoliikunnassa muun muassa Kaurialan kenttään.

 

Uutta koulua suunnitellaan noin 450 oppilaalle, joista 24 olisi erityisen tuen ryhmissä. Rakennuksesta tulee kaksikerroksinen, kun vanha koulu oli kolmikerroksinen.

Hankesuunnittelussa ei oteta kantaa rakennusmateriaaleihin, vaikka sisäilmaongelmien johdosta puurakennukset ovatkin esiintyneet paljon puheissa. Kaukiaisen mukaan ”epätavalliseen” rakennusmateriaaliin sitoutuminen jo suunnitteluvaiheessa voisi nostaa hintaa liiaksi.

Lähtökohtana suunnittelussa on ollut noin kymmenen miljoonan euron kokonaishinta, mutta kustannukset tulevat Kaukiaisen mukaan todennäköisesti nousemaan hieman siitä.

 

Kouluhanke voi edetä hyvinkin nopeasti, sillä asemakaavaan ei tarvita lainkaan muutoksia. Kaukiaisen mukaan alueen nykyinen kaava on hyvin väljä ja siinä on rakennusoikeutta riittävästi.

Jos rakennusluvasta ei valiteta, voi rakentaminen alkaa jo ensi vuoden kesällä. Silloin koulu avautuisi oppilaille elokuussa 2022.

 

Laajalle tontille on julkisessa keskustelussa pohdittu tilaa myös asuntorakentamiselle.

Se vaatisi kuitenkin kaavamuutoksen, eivätkä mahdolliset asuntosuunnitelmat Antti Kaukiaisen mukaan vaikuta uuden koulun suunnitteluun.

Uuden koulun rakennussuunnitelmat eivät myöskään ulotu Brahenkadun varressa olevalle tontille, jolla tällä hetkellä toimii päiväkoti väliaikaistiloissa konttirakennuksissa. HäSa

 

Lue myös: Kaavoitus uhkaa Palmian laajentumista Hämeenlinnassa – Rekkaliikenne vaatisi tilaa Kaurialasta lasten keskeltä

Päivän lehti

3.7.2020