Kanta-Häme

Kauriit aiheuttavat mielipahaa

Seurakuntayhtymässä suunnitellaan kestävää suojalaitetta, jolla voitaisiin estää kauriiden tuhot.

– Tarkoituksena on tilata muutama kokeilukappale. Jos ne toimivat, ostaa seurakuntayhtymä laitteita laajempaan käyttöön. Näin voisimme saada edes jonkin verran pitkäaikaista hyötyä. Tästä ei kuitenkaan vielä voida paljastaa enempää, kertoo Hämeenlinnan seurakuntayhtymän ylipuutarhuri Kari Laiho.

Avoimille haudoille ei ole voinut viedä kukkavihkoja etukäteen, koska hautaukseen mennessä ne on jo syöty. Kustannusarviota suojalaitteista ei ole vielä tehty.

Monet omaiset ovat kyllästyneet eläinten tekemiin tuhoihin. Valituksia syödyistä istutuksista tulee jonkin verran.

– Tilanne on erityisen harmittava yksityishenkilöille, jotka yrittävät pitää haudoilla kukkia. Kauriit ovat repineet esimerkiksi orvokkeja juurineen irti maasta. Narsissit ovat jostain syystä ainoita kukkia, jotka eivät ole kelvanneet ruuaksi, Laiho kertoo.

Jotkut ovat suojanneet haudan edustalle tuotuja orvokkeja metalliverkolla. Toiset taas ovat kyllästyneet kokonaan ja tuoneet muovikukkia.

Torjumiseen on ehdotettu myös hautausmaiden aitaamista tai kauriskannan vähentämistä. Pyyntilupia riistakeskukselta ei ole saatu.

Aitaaminenkin olisi hankalaa, koska esimerkiksi Vuorentaan hautausmaa on kolmetoista hehtaaria suuri. Aitojen pitäisi myös olla erittäin korkeita, etteivät kauriit pääsisi niistä hyppäämällä yli. Riistakameroita on harkittu, mutta resursseja niihin ei ole.

Kauriiden lisäksi hautausmailla ruokailevat rusakot. Viime kesänä poikkeuksellisen suurta tuhoa aiheuttivat myös lehtokotilot.

– Jos joku tietää, miten kauriit voitaisiin pitää loitolla, saa minuun ottaa yhteyttä, Laiho toteaa. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic