Kanta-Häme

Kauriit järsivät seppelet haudoilta

Etenkin Ahveniston ja Vuorentaan haudoille tuodut tuoreet kukat ovat päätyneet kiihtyvällä tahdilla kauriiden ravinnoksi kevättalvella.

Usein omaisten vieraillessa haudalla, kauniiden kukkien sijaan jäljellä on usein ollut pelkkiä kukanvarsia. Multaan painuneiden sorkanjälkien perusteella suurimpia vahinkojen aiheuttajia ovat olleet kauriit.

– Kukkalaitteet päätyvät kauriiden suuhun hyvinkin nopeasti, mikä on tietysti omaisten mielestä ikävää. Olemme antaneet ohjeet vahtimestareille, että asiasta pitää tiedottaa omaisia, hautaustoimen päällikkö Kari Laiho kertoo.

Laihon mukaan kauriit ovat toisinaan niin nopeita toimissaan, että tuhkaamisen aikana kukkalaitteita ei enää voi viedä odottamaan uurnan laskua haudalle.

Luonnonvarakeskuksen lumijälkilaskennan mukaan erityisesti metsäjänis-, rusakko- ja metsäkauriskannat ovat runsastuneet viime talvesta. Hämeenlinnan seurakuntayhtymän kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta on pohtinut erilaisia keinoja vahinkojen torjumiseksi.

Tehokkain keino Kari Laihon mukaan olisi kauriskannan vähentäminen, sillä eläinten liikkumista hautausmailla on käytännössä vaikea estää.

– Esimerkiksi Vuorentaan hautausmaan aitaaminen vaatisi kilometrikaupalla aitaa. Sen pitäisi olla yli kolme metriä korkeata, ettei kauris pääsisi siitä ylitse, Laiho sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic