fbpx
Kanta-Häme

Kaustinen on pelimannien juhlaa

Pelimannien määrä Kaustisten kansanmusiikkifestivaaleilla kasvaa vuosi vuodelta. Tänä kesänä, järjestyksessä 49. kansanmusiikkijuhlilla, pelimannilavoilla on yhteensä 1089 keikkaa.

Esiintyjällä tai kokoonpanolla on yleensä kaksi esiintymistä, mutta jotkut haluavat enemmän. Ahkerimmat esiintyvät viikon aikana jopa seitsemän kertaa. Festivaalialueen lisäksi pelimannit levittäytyvät soittamaan lähialueen kauppoihin, huoltoasemille ja palvelutaloihin.

Rahan vuoksi pelimannit eivät Kaustiselle tule. Heidän esiintymispalkkionsa on festivaalien pääsylipun sekä alennusta majoituksesta ja ruokailuista.

Rengossa asuvat Päivi Kuusisto ja Lauri Keskinen olivat ensimmäistä kertaa kansanmusiikkijuhlilla vuonna 1984, ja pelimanneiksi he uskaltautuivat vuonna 1993. Sen jälkeen he ovat käyneet Kaustisella lähes joka vuosi.

Tänä vuonna Keskinen esiintyy juhlien aikana viidessä eri kokoonpanossa. Kuusisto ja Keskinen soittavat hämäläistä kansanmusiikkia keskiaikaisin maustein Vox Stellarumissa. Tämän lisäksi Keskinen johtaa Vanajaveden pelimanneja, ukulele-yhtyettä VOPulele sekä EHKY:n (Etelä-Hämeen kansanmusiikin ystävät ry) pelimanneja. Tarvittaessa hän myös säestää kitaralla japanilaista Kirilo’la’a.

Kaustiselle Kuusistoa ja Keskistä vetää vuodesta toiseen kansanmusiikkijuhlien ainutlaatuinen tunnelma.

– Yleisö on aina myönteistä ja vastaanottavaista, Kuusisto kuvaa.

– Ihmiset ovat välittömiä ja esityksen jälkeen voi saada ja antaa helposti kannustavaa palautetta vierailtakin ihmisiltä. Vaikka olisit harrastaja, voit helposti tutustua myös ammattilaisiin ja muusikot oppivat toisiltaan lisää, Keskinen täydentää.

Pelimannina juhlissa ehtii myös nauttia toisten musiikista.

– Yllätyn joka vuosi siitä, kuinka hienoja kokoonpanoja ja taitavia harrastajia Suomesta löytyykään! Harrastajakuntaa näyttää olevan paljon, mutta heidän esiintymisiään ei ole mahdollista kuulla kovin usein, sanoo Kuusisto.

Tarjolla on niin monenlaista musiikkia, että kaikille varmasti löytyy mieleistä. Pelimanneille antoisia tilaisuuksia ovat sekä järjestetyt että spontaanit jamit, joissa toisilleen ennestään tuntemattomat ja monen tasoiset muusikot soittavat yhdessä ja oppivat toisiltaan.

– Täällä tulee aina soitettua jotain, mitä ei etukäteen tiennytkään soittavansa, naurahtaa Keskinen. HÄSA

Kaustisten kansanmusiikkijuhlat jatkuvat sunnuntaihin 17.7. asti. Ohjelma osoitteessa www.kaustinen.net.

Menot