Kanta-Häme

Kaveeraamisella pedataan pohjaa yrityksille

– Silloin kun juttelemme, emme tappele, tiivistää Roger Ryberg Itämeren yhteistyön merkityksen.

Ryberg on itäisen Norjan maakuntien verkoston puheenjohtaja, ja hän on tällä viikolla vierailemassa Hämeenlinnan Verkatehtaalla pidettävässä BSSSC-konferenssissa. Hän on lyhennehirmuisen yhteistyöjärjestön tuleva puheenjohtaja.

Itse järjestön tarkoituksena on edistää Itämeren maiden maakuntien keskinäistä yhteistyötä. Menetelmät ovat yksinkertaiset: kutsutaan kaverit kylään ja keskustellaan.

– Emme ole tyypillinen organisaatio. Olemme eräänlainen perhe, jossa käymme hedelmällistä keskustelua, toteaa BSSSC:n nykyinen puheenjohtaja, Uudenmaan liiton puheenjohtaja Ossi Savolainen.

Kaveeraamisen kyljessä Verkatehtaalla on kuitenkin käyty myös merkittäviä neuvotteluja aluekehittämisrahoista. Kun varsinainen BSSSC-järjestön vuotuinen konferenssi alkoi torstaina, jo tiistaina Verkatehtaalla kokoonnuttiin päättämään Euroopan unionin Itämeren alueen kehitysohjelman Interregin varojen käytöstä.

Interregin kokonaispotti on Hämeen vt. maakuntajohtajan Matti Lipsasen mukaan 264 miljoonaa euroa. Toisen hakukierroksen ehdokkaat käytiin läpi alkuviikolla, ja jatkoon pääsi muun muassa Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen yrittäjien Snowman-hanke. Hankkeen tarkoituksena on vertailla yritysten kehitystoimintaa. Rahoitusta on hakenut myös Jokioisilla toimiva Luonnonvarakeskus.

Varsinaiset rahoituspäätökset tehdään lopulta ensi keväällä.

Suomea Interregin päätöskomiteassa edustava Lipsanen kertoo, että rahoituksen avulla on aikanaan saatu muun muassa Riihimäen matkakeskus suunniteltua.

– Tämä voi vaikuttaa keskustelukerholta, mutta keskusteluista voi syntyä myös konkretiaa, sanoo Lipsanen.

Yksi BSSSC:n tarkoitus on edistää yhteistyön lomassa liike-elämän mahdollisuuksia maiden ja maakuntien välillä.

Pohjois-Saksan Schleswig-Holsteinin osavaltion oikeus-, kulttuuri ja EU-asioiden ministeri Anke Spoorendonk kertoo, että Interreg-hankeohjelmalla on suuri merkitys siihen, että yhteistyö muuttuu konkreettisiksi teoiksi.

– Muun muassa yksi Interreg-projekti tähtää tieteen ja teollisuuden yhteistyöhön. Meillä on tämä taloudellinen työkalu, joten meidän pitää katsoa yhteistyötä kokonaisuutena, Spoorendonk kertoo.

Itämeren alueen yhteistyössä merkittävän kysymyksen tuo myös Venäjä. Euroopassa poliittinen ilmapiiri on jännittynyt, ja lisäksi EU:n ja Venäjän molemminpuoliset talouspakotteet myös vaikeuttavat yhteistyötä. Interreg-rahaakaan ei venäläisiin hankkeisiin voi saada, koska Venäjä ei ole EU:n jäsenmaa.

Venäjä-kysymys on BSSSC:lle merkittävä, koska puhdas Itämeri on myös maakuntien yhteistyöjärjestön huolenaiheena. Spoorendonk kuitenkin kertoo, että Venäjä on aikeissa rahoittaa Itämeren yhteistyöhankkeita. Lipsasen mukaan kyse on muutamasta miljoonasta eurosta.

– Venäläiset ovat hyvin voimakassanaisia, mutta sanat eivät merkitse mitään, jos omaa osuutta ei makseta. Katsotaan, miten käy. Ehkä nyt on kyse uudesta alusta, toteaa tuleva puheenjohtaja Ryberg. HäSa