Kanta-Häme

Kävelemään, kävelemään

– Jos piha-alueelle tehdään liian isoja suunnitelmia, toteutuvatko ne? Eteen voi tulla rahoitusongelmia, miettii Inkilänhovin palvelutalossa asuva Martti Isola.

Parhaillaan tekeillä oleva pihasuunnitelma kiinnostaa Isolaa, vaikka mies on pysytellyt suunnittelusta sivussa. Itseään jatkuvasti kuntouttava Isola odottaa kuitenkin toiveikkaana, että piha saadaan viihtyisäksi.

– Pyörätuolilla on nyt aika mahdoton pelkästään päästä ovesta pihalle. Siinä on luiska, mutta kulkeminen on vaikeaa, kun tuoli ei tottele.

Isola miettii myös, että nykytila paranisi aika lailla, jos pihalle saadaan kaiteita, penkkejä ja vähän lisää istutuksia.

Hyvän mielen pihapolun suunnittelu käynnistyi jo viime vuonna, jolloin Inkilänhovin ja Kalevankodin hanke pääsi mukaan designpääkaupunkivuoden Muotoillut ratkaisut 2012 -ohjelmaan eli sai 20 000 euroa suunnittelutyöhön.

Varsinaisen suunnittelun toteuttaa muotoilutoimisto, joka työskentelee talojen asukkaiden kanssa yhteistyössä. Asukkaiden kanssa pidettävissä työpajoissa kerätään toiveita ja tarpeita ja tutkitaan jokaisen idean toteutustavat.

Taidot karttuvat sitkeydellä

Vaikka Martti Isola odottaa kesää ja ulkoilua, hän kävelee talvellakin päivittäin vähintään 30 000 askeleen verran.

– Minulla on tällainen terapiaseinä, nauraa mies ja esittelee olohuoneen ihmettä.

Yksinkertainen kuntosysteemi sisältää kuusi Martti Isolan kuntoutusta pohdiskelevaa esseetekstiä, hänen äitinsä Irma Airiston, tätinsä Kristiina Isolan sekä lastensa maalauksia ja – puisen kaiteen.

– Kuljen kaiteeseen tukien edestakaisin seinän viertä ja pohdiskelen uusia tekstejä. Taulut antavat voimaa sillä ne kertovat, että luovuus ja sitkeys kulkee geeneissä.

Kun Martti Isola viisi vuotta sitten hankki askelmittarin, sykäyksiä kertyi vain 5 000 päivässä. Nyt 30 000 on minimi.

Optimisti päihittää vaikeudet

Kolmekymmentä vuotta sitten liikenneonnettomuudessa vammautunut mies on hitaasti ja sitkeästi noussut sängystä kävelemään. Onnettomuuden jälkeen hän makasi neliraajahalvaantuneena, muttei lannistunut.

– Pitää olla optimisti ja tähdätä aina vain seuraavan homman suoritukseen. Jokainen onnistuminen kannustaa yrittämään vähän lisää. Näin minä toimin, mutta reseptiä ei voi yleistää. Jokainen vamma ja ihminen on yksilöllinen.

Martti Isola on julkaissut useamman kirjan kuntoutuksessa syntyneistä ajatuksistaan. Viime vuonna ilmestyi kokoomateos Kuntoutujan terapiatarinat. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020