Kanta-Häme Hämeenlinna

Kävelykatu Reskan kävijämäärät kasvussa – haasteena yhä hiljaiset lauantait ja kivijalkaliikkeiden aukioloajat

Torstai-iltapäivänä kävelykatu kumisi tyhjyyttään.

Kävelykatu Reskan kuukausittaiset jalankulkijamäärät ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna.

Tänä vuonna Reskalla on kulkenut noin 1,17 miljoonaa kävijää syyskuun loppuun mennessä, joten vuositasolla kävijämäärän voidaan arvioida olevan noin 1,5 miljoonaa. Luvut selviävät Linnan Kehityksen tuoreesta tiedotteesta.

Eniten ihmisiä on liikkeellä arkisin lounasaikaan. Viikkotasolla vilkkaimmat päivät ovat edelleen perjantai ja tiistai, jonka kävijämäärät liki tuplaantuvat kuukausimarkkinoiden aikana.

– Kivijalkakauppiaiden kannattaisi entistä tehokkaammin hyödyntää torin markkinoiden ajankohta uusien potentiaalisten asiakkaiden houkutteluun, sanoo Kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier.

Reskan jalankulkijamääriä on mitattu toukokuusta 2017 lähtien, joten kesävierailijaliikenteestä on saatavilla nyt ensimmäistä kertaa vertailukelpoista dataa.

Viime kesän vilkkain päivä oli Wanaja Festival –viikonlopun lauantai 7.7., jolloin Reskalla kulki 9667 henkilöä. Myös kesän uutuustapahtuma, Mellakka Festival, näkyi positiivisena piikkinä kävijätilastoissa. Huomioitavaa on, että tapahtumat vilkastuttavat liikennettä jopa 2–3 päivää ennen ja jälkeen varsinaisen tapahtuma-ajankohdan.

 

Kaupankäynnin kannalta haasteellisia ovat hiljaiset lauantait ja kivijalkaliikkeiden aukioloajat.

– Yritimme keväällä käynnistää kuluttajien toiveesta kokeilun kivijalkakauppojen aukioloaikojen venyttämisestä klo 16 saakka, mutta emme saaneet tarpeeksi innostuneita yrittäjiä mukaan, Hagemeier harmittelee.

– Ajatusta ei ole haudattu, vaan annamme sille uuden mahdollisuuden sopivana ajankohtana. Keskustan piristyminen vaatii sitoutumista niin yrittäjiltä kuin palveluja käyttäviltä asiakkailtakin.

– Toiveena on myös aloite kiekkopysäköintikokeilusta lauantaisin. Sen toteuttamiseksi olisi selkeä yhteistyötilaus yrittäjien ja Hämeenlinnan kaupungin välille.

Reskan kävijämäärätieto palvelee ensisijaisesti kaupunkikeskustan yrittäjiä tai sellaiseksi aikovia, jotka voivat hyödyntää sitä esimerkiksi aukioloaikojen ja henkilöstöresurssien suunnittelussa tai erilaisten markkinointitempausten ajoittamisessa. Kävijädatan vuosittainen seuranta toimii myös kaupunkimarkkinoinnin suunnittelun apuvälineenä sekä julkisen sektorin päätöksenteon tukena.

Kävijälaskentaa ja vuosittaista elinvoimamittausta toteuttavat yhteistyössä Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys ry ja Linnan Kehitys Oy.

 

Touko-elokuun aikana Hämeenlinnan torilla järjestettiin erilaisia tapahtumia yli 60 päivänä, mikä tarkoittaa jopa noin neljää tapahtumaa viikossa.

– Tänä kesänä torilla on ollut perinteisten markkinoiden lisäksi monia uusia, erilaisia ja eri kohderyhmille suunnattuja tapahtumia. Hyviä esimerkkejä torin uudenlaisista käyttömahdollisuuksista ovat muun muassa Minitaidefestarit ja harrasteajoneuvojen kokoontumiset, jotka kasvoivat kesän aikana liki sadan auton laajuiseksi tapaamiseksi.