Kanta-Häme

Kaveri mukaan vaikka uimahalliin tai lähikauppaan – Perhekummi helpottaa lapsiperheiden arkea

Perhekummi voi olla ihan tavallinen ihminen, jolta saa keskusteluapua ja tukea arjen askareisiin.
Tarvetta perhekummeille on aina. Arkistokuvassa MLL:n perhekummit Minna Eloranta, Taina Leino ja Eveliia. Kuva: Seppo Pessinen.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto haluaa vastata lapsiperheiden kokemaan yksinäisyyteen uudella perhekummikoulutuksella.

Kanta-Hämeen perhekummitoiminnan koordinaattorin Katja Toivosen mukaan yksinäisyyttä on havaittu myös Hämeenlinnassa.

– Hakemuksissa, joita saan perheiltä, lähestulkoon jokaisessa yksinäisyys esiintyy tavalla tai toisella, Toivonen kertoo.

 

Perhekummeja kaipaavat Toivosen mukaan etenkin perheet, joissa toinen vanhempi työskentelee paljon poissa kotoa tai yksinhuoltajaperheet.

Myös uudelle paikkakunnalle muuttaneet perheet ovat usein kummin tarpeessa.

Jokaista perhettä kuitenkin yhdistää kummin kaipuu, ja toive kummista tuleekin aina perheeltä itseltään. Joissain tapauksissa ammattilainen ohjaa perheen hakemaan kummia.

– Tarve perhekummeille on aina olemassa, ja Hämeenlinnassakin muutama perhe odottaa kummia tällä hetkellä, Toivonen kertoo.

 

Perhekummi voi olla Toivosen mukaan ”ihan tavallinen ihminen”, jolta saa keskusteluapua ja tukea arjen askareisiin. Kummin kanssa voi vaikka pysähtyä kahvikupilliselle kaupungille tai käydä lähikaupassa ruokaostoksilla.

Tavat, joilla kummi on läsnä perheen arjessa, ovat aina perheen tilanteesta riippuvaisia.

– Perhekummin kanssa asioita tehdään nimenomaan yhdessä, eikä kummi ole missään nimessä perheen lastenhoitaja tai siivooja, Toivonen korostaa.

Yleensä perheet toivovat kummin kotiinsa. Toivosen mukaan tässäkin asiassa kuitenkin kuunnellaan perheen tarpeita.

– Joskus toiveena on nähdä myös kodin ulkopuolella. Yksinhuoltaja voi vaikka ajatella, että olisi kiva lähteä uimahalliin perhekummin kanssa, kun yksin lasten kanssa sinne on hankala mennä, hän kertoo.

 

Jokaisen perheen tilanne kartoitetaan erikseen, ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto yhdistää sopivan kummin perheelle.

– Odotamme kummeilta valmiutta auttaa muita ja luotettavuutta. Mitään erityisiä vaatimuksia ei ole, ja vanhimmat kummit meillä on yli 80-vuotiaita, Toivonen kertoo.

Perheet saavat itse päättää, kuinka usein haluavat tavata kummia. Mannerheimin Lastensuojeluliitto kuitenkin odottaa kummin sitoutuvan tehtäväänsä vuodeksi.

– Jotkut kummit tapaavat perheitä kerran viikossa, toiset taas vain pari kertaa kuukaudessa, Toivonen lisää. HäSa

 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestää perhekummikoulutuksen loka-marraskuussa Hämeenlinnassa. Koulutus alkaa 22.10.2019, ja se antaa valmiuden työskennellä kummina, mutta se ei vielä velvoita mihinkään.