Kanta-Häme

Kaveria ei jätetä

– Teillä ei taida olla mitään meneillään?

– Ei tietenkään, mehän olemme kaneja.

Meno äityy sekä eläimelliseksi että perin inhimilliseksi tänä kesänä Riihimäellä Allinnan Montussa. Lauantaina ensi-iltansa saa yli satavuotias klassikkotarina Kaislikossa suhisee.

Ohjaaja Sami Sahlman halusi tuoda Riihimäen Nuorisoteatterin kanssa näyttämölle Kenneth Grahamen teoksen, koska se on hänen mukaansa ”jäänyt vähän unohduksiin”.

– Monet nuoret eivät ole siitä koskaan kuulleetkaan, Sahlman sanoo.

Näyttelijöiden kokemus on samankaltainen. Esimerkiksi Myyrää esittävä Annika Miettinen tunsi tarinan hahmot nimeltä, mutta yksityiskohdat olivat unohtuneet.

– Kun kävimme alakouluissa kertomassa esityksestä, tosi moni ei tuntenut tarinaa lainkaan, kertovat Miettinen ja Rotan roolin näyttelevä Janita Juvonen.

Piiloviestejä pulpahtaa pintaan

Kaislikossa suhisee on kirjoitettu yli sata vuotta sitten, mutta Sahlmanin mukaan se on ajankohtainen aina.

– Tarina pohtii muun muassa oikeuden toteutumista. Itse olemme nostaneet tässä vanhusaspektia ja pohtineet, miten Mäyrä-hahmon elämäninto syttyy, kun tämä saa seuraa.

Satutason rinnalla kulkee vahva yhteiskunnallinen sanoma, jonka nuoret näyttelijät kiteyttävät näin:

– Kaveria ei jätetä, Miettinen ja Juvonen sanovat miltei yhteen ääneen.

– Harjoitusten edetessä on tullut paljon hetkiä, jolloin on yhtäkkiä tajunnut jonkin tarinan piiloviesteistä. Se on hienoa, Miettinen jatkaa.

Rupikonnaa esittävä Atte Aaltonen sai kaivaa itsestään uusia puolia pintaan roolia varten.

– Konna on velmu ja rikas – ja myös tietää olevansa rikas. On pitänyt etsiä ja luoda itseriittoisuutta, Aaltonen kertoo.

Musiikki tehtiin varta vasten

Allinnan Montussa nähdään Sami Sahlmanin ja Jenna Lindforsin muokkaama näyttämöversio, johon Riku Vuorensola on säveltänyt musiikin varta vasten.

Kolme kappaletta myös lauletaan. Sanoitukset ovat Jenna Lindforsin.

Näyttämölle nousee yhteensä 15 näyttelijää. Osa on nuorisoteatterin konkareita, osa aloittanut viime syksynä. Tarinaa on maisteltu ja hiljalleen availtu helmi-maaliskuulta asti.

– Pitkä harjoituskausi on ollut nyt ihan hyvä juttu. Asiat ovat saaneet hautua, näyttelijät sanovat.

Hauduttelusta ovat hyötyneet muun muassa inhimilliset eläinhahmot.

– On pitänyt yhdistää inhimillisiä piirteitä eläinhahmoon. Roolit elävät ja kehittyvät läpi koko esityskauden. Esitys ei ole ensi-illassa valmis eikä sen pidäkään olla, Miettinen ja Juvonen pohtivat. (HäSa)

Riihimäen Nuorisoteatteri: Kaislikossa suhisee. Esitykset Allinnan Montussa 8.6–27.7. Ensi-ilta lauantaina kello 15.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic