Kanta-Häme

Kävikö susi Tammelan keskustassa? – Petoyhdyshenkilö ei voi vahvistaa

Petoyhdyshenkilön mukaan havainnot paljastuvat usein koiriksi. Havainnon tehnyt metsästysharrastaja uskoo erottavansa suden koirasta.
Forssan–Tammelan riistanhoitoyhdistys saa ilmoituksia susihavainnoista harvakseltaan. Viimeisimmät ilmoitukset ovat keväältä Etelä-Tammelasta. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan–Tammelan riistanhoitoyhdistys saa ilmoituksia susihavainnoista harvakseltaan. Viimeisimmät ilmoitukset ovat keväältä Etelä-Tammelasta. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelalainen Jan-Petri Gröndahl uskoo nähneensä suden keskiviikkoaamulla Tammelan kirkolla.

Gröndahl oli ajamassa kahdeksan aikaan Forssasta kohti Tammelan keskustaa, kun hän hieman ennen S-markettia kiinnitti huomiota vasemmalla, pyörätien vieressä nuuhkivaan eläimeen. Gröndahl käänsi auton ympäri ja kaivoi kuvaamista varten puhelinta esille, mutta sinä aikana eläin lähti kulkemaan Syrjänharjun suuntaan.

– Ajattelin ensin, että se on irtokoira, mutta lähempänä varmistui, ettei olekaan. Harrastan metsästystä, joten erotan kyllä suden koirasta. Olen sataprosenttisen varma, että se oli susi.

 

Gröndahl kuvailee eläimellä olleen harmaanruskea turkki, joka oli huonossa karvassa ja kyljestä takussa. Kulku oli löntystelevää.

Havainto ennemminkin ihmetytti kuin kavahdutti häntä.

– Koiran kanssa uskallan edelleen lähteä metsälle. En ole ainakaan kuullut, että sudet olisivat hyökänneet ihmisen päälle lähivuosina, Gröndahl keventää.

 

Forssan–Tammelan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Tapani Nummisella ei ole tietoa Tammelan keskiviikkoisesta susihavainnosta.

Yleisellä tasolla Numminen kertoo suurimman osan ilmoitetuista susihavainnoista paljastuvan koiriksi. Ei silti ole mahdotonta, etteikö yksittäinen susi olisi voinut liikuskella Tammelassa ruoanhakumatkallaan.

– En pysty kieltämäänkään. Susia on mennyt aiemminkin Tammelan lävitse.

 

Maaliskuussa 2017 yksinäinen susi jolkotteli Tammelan keskustan läpi, minkä seurauksena muun muassa lapsille tarjottiin mahdollisuus koulukyyditykseen.

Numminen kertoo saaneensa viimeksi keväällä kaksi susihavaintoa Etelä-Tammelasta.

– Olisi hyvä, jos susihavainnoista ilmoitettaisiin. Jos vaan mahdollista, käyn aina katsomassa, onko paikalla jätöksiä tai jälkiä. Nyt tosin jäljistä ei pysty sanomaan mitään, kun ei ole kuraakaan missään. HäSa

Päivän lehti

29.2.2020