Kanta-Häme

Käykö vetoa ilman kilpailua?

Täällähän käy vetoa, mikäli Veikkauksen parin vuoden takaiseen leikkisään mainokseen on uskominen.

Vai käykö? Moni suomalainen kun betsaa eli asettaa panoksensa Veikkauksen sijaan ulkomaalaisilla verkkosivustoilla.

– Suomesta puuttuu kokonaisvaltainen urheiluviihde rahapelimonopolien takia, biljardivihjeitä tarjoavan finnsnooker.com-sivuston lammilaislähtöinen isä ja ylläpitäjä Mikael Ketonen heittää.

Ketonen osoittaa syyttävää sormea Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja Fintoton suuntaan. Yhtiöt saavat pyörittää kotimaista rahapelitoimintaa ilman kilpailua.

– Suurin kritiikki koskee urheilutapahtumien ja huippu-urheilijoiden sponsorointia, jotka kärsivät monopolien takia. Toki yhtiöt tukevat mm. kulttuuria ja liikuntaa, Ketonen selventää.

Ketosen mukaan esimerkiksi Betssonin jääkiekon SM-liigalle sponsoroimat turvakaukalot jäivät haaveeksi monopoliasetelman vuoksi. Viime elokuussa Veikkaus puolestaan pyysi Jääkiekkoliitolta selvitystä liittyen KHL-seura Jokerien ja NordicBetin väliseen yhteistyösopimukseen.

Mallia ulkomailta

Ketosen mielestä Suomen monopolit voisivat ottaa enemmän mallia ulkomailta.

– Olin Englannissa katsomassa snookerin UK Masters -turnausta, jonka pääsponsori oli kansainvälinen vedonlyöntitoimisto. Se mahdollisti halvemmat liput, vedonlyönnin paikan päällä ja oikeastaan koko tapahtuman järjestämisen, hän heittää esimerkin.

Ketonen huomauttaa, ettei vastaavaa Suomessa ole.

–En osaa nimetä yhtään urheilutapahtumaa, jossa Veikkaus olisi ollut samalla lailla mukana, hän sanoo.

Suomessa veikkausmonopolia perustellaan peliongelmien ehkäisyllä, rikollisuuden torjunnalla sekä tuottojen käytöllä yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Ne eivät Ketosen mielestä riitä vedonlyöntimonopolin perusteluksi.

– Eivät monopolit peliongelmiin suoranaisesti auta. Joka paikassa on RAY:n kolikkopelikoneita, joiden käyttöä kukaan ei pysty valvomaan.

Ketosen puolesta monopoliasema saisi säilyä, mutta jotain muutoksia olisi tehtävä.

– Vedonlyönti mielletään uhkapeliksi. Rahapeli muuttuu uhkapeliksi vasta, kun panos on suurempi kuin pelaajalla on varaa hävitä.

Kieltämisen sijaan…

Verkossa on kymmeniä suomenkielisiä vedonlyöntisivustoja, joiden rahaliikenne liikkuu ulkomailla, kuten Maltan kautta.

– On mietinnän paikka, että miten edes osa ulkomaisilla sivustoilla pelatuista rahoista jäisi Suomeen, Ketonen toteaa.

Esimerkiksi Tanskassa rahapelimarkkinat ovat lisensoitu, eli vedonlyöntitoimistot maksavat veroa ja pelilupia monopolille.

Suomessa yhteistyötä tehdään kuitenkin rajatusti. Jopa monopolit kilpailevat keskenään.

– Ajatellaan, että kaikki on itseltä pois. Veikkauksella olisi mahdollisuus rakentaa vaikka oma lisenssipalvelu, niin kenelläkään ei olisi mitään sanottavaa. (HäSa)