fbpx
Kanta-Häme

Käynnistys jännittää, kun projektori ei enää hurise

Ensi-iltaelokuvat viivähtävät elokuvateattereiden valkokankailla vain hetken.

Jos Hämeenlinnassa tai Riihimäellä ei ole ehtinyt käydä katsomassa uutuuselokuvaa ennen sen poistumista, pelastus on tähän asti löytynyt Janakkalan Tervakoskelta.

Tervakosken Elokuvat on pyörittänyt uutuuksia pidempään kuin isompien kaupunkien teatterit, sillä ensi-iltaelokuvat ovat saapuneet noin kuukauden viiveellä.

Elokuusta lähtien takaporttia ei Tervakoskellakaan enää ole, sillä elokuvateatteria ollaan parhaillaan siirtämässä digitaaliseen tekniikkaan.

Digitaaliset elokuvat saadaan nopeammin katsojien nähtäville.

Nyt ensi-ilta voidaan Tervakoskella esittää samaan aikaan koko muun Suomen kanssa. Lisäksi uusilla laiteilla voidaan näyttää 3D-elokuvia.

Laitteet vaihdetaan nyt, sillä vanhalla kalustolla työskentely alkoi olla mahdotonta.

– Jo keväällä meillä oli vaikeuksia saada enää vanhoja kopioita elokuvista, kertovat teatteritoiminnan ylläpitäjät Terhi ja Jari-Matti Savimäki.

Kone neuvoo käyttäjää

Digitaalitekniikan ansiosta elokuvan näyttäjän ei tarvitse enää päivystää projektorin läheisyydessä kelan vaihtojen varalta.

Periaatteessa laitteita voi ohjata vaikkapa kännykän avulla mistä vain.

Savimäkien mielestä yksi digilaitteiden etu on se, että niille on elokuvien lisäksi muutakin käyttöä.

Laitteiden avulla voi näyttää esimerkiksi konsertteja.

– Nyt voitte pelata vaikka pleikkaria valkokankaalla, digilaitteet Savimäille toimittanut Lars Biström heittää.

Biströmin mukaan digitaalisten elokuvalaitteiden käyttäminen ei ole tietokoneen käyttämistä kummempaa. Kone neuvoo käyttäjäänsä lähes kaikessa.

Laitetoimittajan työn uusi tekniikka on kuitenkin mullistanut täysin.

– Kolmenkymmenen vuoden ammattitaito piti heittää roskakoriin ja oppia kaikki uudestaan, Biström naurahtaa.

– Aikaisemmin filmiprojektorin tiesi käynnistyvän, kun hurina alkoi kuulua. Nyt käynnistymistä saa aina vähän jännittää, kun mitään ääntä ei kuulu.

Ensimmäinen digitaalinen elokuva esitetään Tervakoskella elokuun lopussa. Savimäet eivät vielä ole päättäneet, mikä elokuva saa kunnian aloittaa digiajan. (HäSa)

Menot