Kanta-Häme

Käyntikortti voi olla myös keramiikkaa – Hamkin muotoiluopiskelijoiden taidenäyttelyssä pureudutaan alan monipuolisuuteen

Hamkin lasi- ja keramiikkamuotoilun opiskelijoiden kädentaitoja on esillä kauppakeskus Goodmanissa.
Muotoilijoiksi valmistuvat Niina Koistinen (vas.) ja Anna Eriksson ripustamassa Logi_a-näyttelyään Goodmanin "pikkugalleriassa". Kuvasta puuttuu Miikka Koivisto. Kuva Toni Rasinkangas

Kauppakeskus Goodmaniin on rantautunut mustavalkoisia valokuvia, hehkuvaa maalaustaidetta, rautanauloja ja verisiä käsiä sekä valossa tuikkivaa lasia ja keramiikkaa.

Hämeen ammattikorkeakoulun lasi- ja keramiikkamuotoilun opiskelijoiden Anna Erikssonin, Niina Koistisen ja Miikka Koiviston Logi_a-näyttely esittelee ”käyntikortin”, joka ei ole valmiiksi pureskeltu.

– Haluamme esitellä, kuinka monipuolista muotoiluala on. Esimerkiksi keraaminen muotoilu mielletään usein arjen käyttöesineisiin, josta yleisin esimerkki on kahvikuppi. Käsi voi olla myös kahvikupin jatke, Eriksson ja Koistinen kertovat.

Näyttely on esillä kauppakeskuksen alakerrassa Kaivokadun katutasossa.

 

Kaksikko painottaa, että näyttelyn vaakakupissa painaa enemmän taide kuin kaupallisuus – vaikka se on esillä kauppakeskuksessa.

Näyttelyn tehtävänä on herättää ajatuksia – ja saada katsoja pohtimaan itsestäänselviä asioita eri perspektiiveistä.

Erikssonin ja Koiviston mukaan muotoilu mielletään usein harrastealaksi. Kyse on laajojen kokonaisuuksien suunnittelusta.

– Näyttelyssämme eri työtavat yhdistyvät toisiinsa eli esimerkiksi maalaustaide ja keramiikka voivat muodostaa yhden kokonaisuuden. Halusimme tuoda nykypäivään yhdistettyä taiteellista muotoilua sinne, missä ihmisiä on.

Näyttely avataan yleisölle 16. marraskuuta. Se on avoinna 14. joulukuuta saakka keskiviikosta perjantaihin kello 11–17 ja lauantaisin kello 11–15.

Alalle työllistyvät toimivat usein yrittäjinä. Erikssonin ja Koistisen haaveena on perustaa yhteinen keramiikkastudio.

– Näyttelyssä tuomme esiin kädentaitojamme ammattiin valmistumisen kynnyksellä, keväällä muotoilijoiksi valmistuva kaksikko kertoo.

 

Kauppakeskusjohtaja Eeva Jauron mukaan noin 60 neliömetrin ”pikkugalleria” ei ole pysyvä näyttelytila, vaan pop-up-käytössä oleva tyhjä liiketila.

– Saa meille jatkossakin tarjota sinne näyttelyitä. Katsotaan tapauskohtaisesti, löytyykö yhteistyökuvioita. Ideana on, että näyttely kiinnostaisi kauppakeskuksen asiakkaita. Se on myös vuokrattavissa liiketilaksi, Jauro kertoo. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020