Kanta-Häme

Käytännönläheisesti tutkintoon kiinni

Turvaverkkoa yritetään viritellä monilla konsteilla niille alle 29-vuotiaille nuorille, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa.

Uutena keinona Kiipulan ja Tavastian ammattiopistot ovat suunnitelleet kuntoutumisen tukemisen osatutkintoon tähtäävät opinnot. Niiden painopiste on työssä oppimisessa, mutta niihin kuuluu myös teoriaosuuksia.

– Tämä on nuorisotakuuseen kuuluvaa koulutusta. Se on suunnattu nuorille aikuisille, 20-29-vuotiaille, hankekoordinaattori Irmeli Elo Ammattiopisto Tavastiasta kertoo.

Hänen mukaansa on paljon nuoria, jotka ovat kyllä aloittaneet peruskoulun jälkeen opinnot joko lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa, mutta ne ovat jääneet kesken.

– Joillakin on takanaan useita kesken jääneitä tutkintoja. Tämän koulutuksen tavoitteena on tarjota opintoja hieman eri tavalla työpainotteisemmin ja käytännönläheisemmin.

Jatko mahdollinen

Kouluttaja Marjo Siekkinen Kiipulasta ja Irmeli Elo pohtivat, että opintonsa keskeyttäneet ovat monesti ihmisiä, jotka tykkäävät tehdä käytännössä.

– Teoriaopinnot saattavat tuntua hankalilta. Tässä tarjotaan nyt toisenlaista tapaa opiskella.

Teoriaakin siihen kuuluu, koska toimitaan valtakunnallisten tutkintokriteerien mukaan. Osatutkinto suoritetaan näyttötutkintona.

Ideana on se, että nuoret saavat onnistumisen tunteita opinnoissa. Silloin he voivat myös innostua jatkamaan niitä osatutkinnon jälkeen.

– Jos tämä osatutkinto tuntuu kiinnostavalta ja ala tuntuu omalta, voi jatkaa suoraan vaikkapa lähihoitajaopintoja Tavastiassa tai hierojaopintoja Kiipulassa, Tavastian koulutuspäällikkö Tuula Kettunen kertoo.

Näyttötutkinto

Koulutuksen aikana on tarjolla ohjausta sekä neuvonta- ja tukipalveluja tavallista enemmän. Se on tarpeen, koska monilla on takanaan jo keskeyttämisiä ja epäonnistumisia opinnoissa.

– Yksi ryhmä, jolle tämä voisi olla sopiva tapa päästä opiskelemaan, ovat nuoret maahanmuuttajat. Tosin silloin tarvitaan jonkin verran kielitaitoa, Kiipulan terveydenhuollon opettaja Riitta Harju pohtii.

Opiskelijat tulevat monia reittejä kuntoutumisen tukemisen osatutkintoon.

– Meidän nettisivuilla ja Facebookissa on tietoa. TE-toimisto tekee paljon töitä nuorten ohjaamiseksi heille sopiviin opintoihin. Samoin etsivä nuorisotyö on kiitoksen arvoinen.

Vaikka opinnot ovat räätälöityjä, soveltuvuustestit ovat samat kuin valtakunnallisestikin lähihoitajan opintoihin.

– Ei niitä tarvitse pelätä. Jos soveltuvuustesti ei onnistu, etsitään jokin muu sopiva ala, Irmeli Elo kannustaa.

Osatutkinnon päätteeksi työskennellään viikon ajan ja näytetään osaaminen tutkintotilaisuudessa. Se arvioidaan paikallisesti, mutta hyväksyntä ja todistus tulevat valtakunnallisesti. (HäSa)