fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Käytetyt Iittalan ja Arabian käyttöastiat, Ikean huonekalut ja Marimekon vaatteet ovat nyt rahan arvoisia

Tuotteiden kierrättäminen ei ole enää yksin kuluttajien asia. Yhä useampi yritys opettelee kierrättämisen alkeita ja ottaa takaisin niiltä ostettuja, käytettyjä tuotteita.
Finlayson maksaa lakanoista ja farkuista kymmenen euron etusetelin. Käytetyistä lakanoista tehdään räsymattoja ja farkuista pyyhkeitä. Susanna Mäkiharju poikkesi ostoksilla Finlaysonilla Goodmanissa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Yhä useampi yritys on alkanut ottaa takaisin niiltä ostettuja tuotteita. Kierrätysbisneksessä mukana olevat uskovat, että ilmiö tulee kasvamaan lähivuosien aikana.

Kierrätettyjen vaatteiden verkkokauppa Emmy laskee lahjoittaneensa hyväntekeväisyyteen 323 600 vaattetta ja käsitelleensä samaan aikaan miljoona vaatetta. Emmylle kuluttajat voivat lähettää mistä tahansa ostettuja tarpeettomia vaatteitaan.

Emmy tarkastaa, kuvaa ja lisää vaatteet verkkokauppaan, josta kuluttajat voivat ostaa niitä. Kaupan suurin brändi on Marimekko, joka alkoi myydä vanhoja vaatteitaan Emmyssä vajaat vuosi sitten.

Käytettyjä vaatteita ottavat vastaan myös Dressmann, Hennes&Mauritz tai vaikkapa Lindex. Finlayson puolestaan ostaa asiakkaan vanhat pussilakanat ja farkut ja tekee niistä uusia tuotteita Kiitokseksi yritys maksaa kymmenen euron etusetelin jokaisesta palautetusta pussilakanasta tai farkuista.

Kuitujen kierrättäminen on haastavaa

Alpakanvillasta neuleita valmistavalla jyväskyläläisellä Alpalla on ollut second hand jo muutaman vuoden, mutta loppuun kulutettuja tuotteitaan Alpa on ottanut vastaan vasta vuoden. Kaikki on alussa.

– Alpakanvilla on arvokas materiaali ja haluaisimme kehitellä tavan kierrättää kuituja. Se vie aikaa, sillä meille on palautettu vasta neljä neuletta, Alpan vastuullisuusvastaava Hanna Kämäräinen sanoo.

Kämäräinen uskoo, että käytettyjen tuotteiden kierrättäminen lisääntyy yritysten keskuudessa. Hänen mielestään on oikein, ettei vastuu ole yksin kuluttajilla. Kierrättäminen pitää tehdä vain riittävän helpoksi.

– Meillä on yrityksenä oma vastuumme. Vaikka Alpalla ei olekaan vielä keinoa kierrättää neuleita, on asiakkaille hyvä tarjota kierrättämisen mahdollisuus.

Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Iittalan vintagehyllyltä voi ostaa vaikkapa kahvikupin ja asetin. Ilman asettia ei kuppikauppa käy. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Kahvikupit kiertävät hyvin

Kierrätys on nyt laajentunut myös tavaroihin ainakin Ikeassa ja Iittalassa.

Myyjä Sanna Riikonen kehuu Iittalan vintagepalvelua harvinaisen onnistuneeksi. Tehtaanmyymälän vintage-hyllyillä on jatkuva kuhina, sillä vanhojen Arabian astioiden suosio on Riikosen mielestä selvästi kasvanut. Hyllyillä käyvät ahkerasti myös nuoret asiakkaat.

– Vintage tuli porrastettuna ensin pariin myymälään ja meille vuoden 2019 lopulla. Me otamme vastaan puhtaita ja ehjiä Iittalan ja Arabian käyttöastioita. Me emme ota vastaan suurtalouskeittiöiden astiastoja tai sellaisia astioita, joissa on kaiverruksia, Sanna Riikonen neuvoo.

Iittalaan tuodaan tavallisesti paljon laseja, lautasia ja kahvikuppeja lautasineen. Myyntiin kelpaamattomat astiat Iittala kierrättää uusiokäyttöön. Keramiikka murskataan jauheeksi, jota käytetään tiilimassaan ja lasimurskaa hyödynnetään rakennusteollisuudessa.

Ikean huonekalut liikkuvat hyvin

Iittalan lisäksi erittäin suosituksi on tullut Ikean second hand-palvelu, jossa myymälään palautettuja vanhoja huonekaluja kaupataan eteenpäin. Huonekalut maksavat yhtä paljon kuin palauttajallekin on maksettu, mutta arvonlisävero lisätään hintaan.

Ikea Suomen asiakkuusjohtaja Tarja Sallanen sanoo lähettämässään sähköpostissa, että asiakkaat ovat ottaneet vuosi sitten aloitetun palvelun hienosti vastaan. Hyväkuntoisten huonekalujen alkuperäisestä hinnasta hyvitetään palvelussa puolet. Huonokuntoisesta saa puolestaan 30 prosentin hyvityskortin.

– Meille tuodaan yleensä hyväkuntoisia tuoleja ja lipastoja. Me emme ota vastaan esimerkiksi ulkokalusteita, patja- ja sänkytekstiilejä tai kodinkoneita, Sallanen kirjoittaa.

Second hand-tuotteet myydään Ikean tavaratalon löytöpisteessä. Huonekaluja liikkuu kuukausittain tuhansia ja kierto on nopeaa.

– Meillä on itse asiassa ollut vastaava palvelu saatavilla Kodista kotiin -palvelun nimellä jo vuodesta 2016, mutta lanseerasimme uuden Second hand -palvelumme viime vuoden marraskuussa, Sallanen sanoo.

Menot

Uusimmat