fbpx
Kanta-Häme

Käyttäjiä ei ole koskaan tarpeeksi

Hauhotalo on saanut kiitosta juhlatilana, mutta käyttäjiä on silti liian vähän. Sen jälkeen, kun talo siirtyi Hämeenlinnan kaupungilta Hauhotalo oy:n omistukseen vuonna 2012, talossa on tehty paljon korjaus- ja uudistustöitä uusien asiakkaiden houkuttelemiseksi.

Remonttibudjetti oli kokonaisuudessaan 40 000 euroa. Hauhotalo oy haki projektiin Linnaseutu ry:n kautta myös EU-tukea.

– Talo maalattiin ulkoa ja lattiat lakattiin. Keittiötä on kalustettu uudelleen ja äänentoistolaitteet uusittiin kokonaan. Pihalla olemme tehneet myös paljon hommia. Töitä on tehty pääasiassa talkoovoimin, jotta budjetti riittäisi kaikkia suunnitelmia varten, kertoo Hauhotalo oy:n puheenjohtaja Veikko Tuominen.

Remontti valmistui pääosin jo keväällä, ja juhlatilaisuuksia on riittänyt tänäkin kesänä. Vakiokäyttäjiä tiloille silti kaivataan.

– Kesäaikaan häitä, sukukokouksia ja muistotilaisuuksia riittää. Suurin osa varauksista tehdään hyvissä ajoin, mutta lyhyelläkin varoitusajalla juhlatila voidaan järjestää. Talviaika on huomattavasti hiljaisempi. Viime vuonna vakiovuoroja oli vain kolmella jumpparyhmällä, Tuominen harmittelee.

Yhtiötä vaadittiin viime vuonna maksamaan yhteisöveroa, koska sitä ei pidetty yleishyödyllisenä ja siten kiinteistöverosta vapaana. Tuomisen mukaan porsaanreikä löytyi väärin laaditusta yhtiöjärjestyksestä.

– Vaikka yhtiöjärjestystä muutettiin, on kiinteistövero silti harkinnanvarainen. Veroa yritettiin saada palautettavaksi kaupungilta, mutta se ei onnistunut. Muutos tulee voimaan vasta vuoden 2016 alusta. Satojen eurojen summa on Hauhotalolle iso raha.

Muissakin juhlatiloissa Hämeenlinnan seudulla on riittänyt kesän aikana käyttäjiä, mutta varauskirjoihin toivottaisiin enemmän täytettä. Varsinkin arkipäivät ovat hiljaisia.

Hattula-Seuran vuokraamassa Hattula-Pirtissä tilaisuuksia on järjestetty muiden kesien tavoin. Huono sää ei ole vaikuttanut juhlatilaisuuksien määrään, koska varaukset on tehty jopa vuotta aikaisemmin.

Eniten Hattula-Pirtissä järjestetään häitä ja rippijuhlia. Seuran puheenjohtajan Kaj Nordenswanin mukaan tilaisuuksia on riittänyt lähes jokaiselle viikonlopulle.

– Kesät ovat aina kiireisimpiä, mutta heti syksyllä hiljenee. Muuhun aikaan vuodesta tilaisuuksia on myös arkipäivisin, mutta kapasiteettia riittäisi paljon enempäänkin. Tiloja kyllä riittää, asiakkaiden pitäisi vain löytää ne, Nordenswan toteaa.

Tunnelmakartanot ky:n toimitusjohtajan Leena Sivénin mukaan juhlijoita ja muita tilaisuuksien järjestäjiä on, mutta ei koskaan riittävästi. AC/DC:n konsertti toi monien majoituspalvelujakin tarjoavien luo väkeä.

– Juhlien lisäksi eniten on kuitenkin lounastilaisuuksia ja yritysten tilaisuuksia. Monet yritykset ovat niin sanotusti vakituisia asiakkaita, mutta meidän kannalta järjestävät tilaisuuksia harvoin, Sivén kertoo.

Sivénin mukaan viime vuoteen verrattuna varauksia on ollut hieman enemmän. Juhlapaikoilla ollaan piristymään päin. HÄSA

Menot