Kanta-Häme

Kehittämisrahat jäivät jumiin

Janakkalan Janan pesäpallojaoston puheenjohtaja Marko Kiljunen huokaisi helpotuksesta, kun Hämeen ely-keskus lähti lopulta poikkeusmenettelyyn seuran hiekkatekonurmihankkeen tukirahoista.

Laillisuuspäätös haetusta Leader-rahoituksesta tehtiin lopulta vaivalloisesti käsipelillä, kun maataloustuetkin jumittanutta Hyrrä-järjestelmää ei saada Maaseutuvirastossa millään toimimaan.

– Onhan tämä systeemi ihan hanurista! Hirveä epätietoisuus jatkui kuukausikaupalla, aina lupailtiin sitä ja tätä. Onneksi lopulta asia saatiin hyvien yhteyksien avulla hoitumaan ja kenttä valmistunee sittenkin juhannukseksi, Kiljunen kertaa.

Maaseudun kehittämiseen tarkoitettu Leader-tuki oli täysin oleellinen hiekkatekonurmen toteutumiseksi, sillä se kattoi lähes puolet noin 180 000 euron kustannuksista. Uusi pinta Turengin Kansanpuiston legendaariselle kentälle oli tarpeen, sillä Janan pesisjoukkue pelasi jo viime kauden poikkeusluvalla hiekka-alustalla.

Tarkoituksenmukaisuusharkinnasta vastaava Linnaseutu ry hyväksyi seuran hankehakemuksen jo viime vuonna ja asia kaipasi vain ely-keskuksen ”leimoja”.

– Onhan tämä meille erittäin kiusallista, myöntää maakunnan Leader-toimintaryhmien yhteyshenkilö Ari Lindqvist ely-keskuksesta.

Lindqvistin mukaan Maaseutuvirasto on luvannut, että toukokuussa päätöksiä päästäisiin tekemään sähköisesti Hyrrä-järjestelmässä.

– Toinen kysymys on sitten vielä se, koska yhdistykset ja yritykset saavat rahansa. Maksatuskaan ei toimi, hän huokaa.

Laillisuuspäätös kuitenkin varmistaa sen, ettei hakija joudu toteuttamaan hanketta omalla riskillään. Siihenkin jotkut ovat Suomessa jo lähteneet ja joutuneet pulaan, kun kassavarat eivät olekaan riittäneet.

Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan alueesta vastaavan Linnaseutu ry:n puheenjohtaja Jouni Lehtonen pitää tilannetta niin ikään hälyttävänä.

– Ohjelmakausi on kohta puolivälissä, eikä rahaa ole liikkunut vielä euroakaan mihinkään.

Linnaseudun toiminnanjohtaja Jussi Pakarin mielestä koko järjestelmän uskottavuus kärsii.

– Iso osa työajasta menee siihen, kun joutuu selittelemään viivästyksiä hakijoille ja vakuuttamaan, että valoa tunnelin päässä näkyy jo.

Ely-keskus saa Pakarilta kiitosta siitä, että niin sanottuja paperipäätöksiä on alettu tekemään tämän vuoden puolella.

– Tiedän, että on todella hankalaa kerätä tietoja manuaalisesti Hyrrästä, jos niitä on edes tallessa siellä. Informaatiota on myös hukkunut.

Ari Lindqvistin mukaan kaikkein kiireellisimmistä Linnaseudun hakemuksista on saatu nyt päätökset aikaiseksi.

– Itse olen tehnyt kuusi päätöstä. Yhteensä Hämeen elyn alueella on kuitenkin hankehakemuksia jonossa yli sata. HäSa

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic