Kanta-Häme

Kehitysarviot työllistävät keskussairaalan omat terapeutit

 

 

Huhut lasten toiminta- ja puheterapian määrärahojen loppumisesta Kanta-Hämeen keskussairaalassa eivät pidä paikkaansa.

Lastenneurologian poliklinikan lääkinnällisen kuntoutuksen ja fysiatrian ylilääkäri Esa Halonen sanoo, ettei määrärahoja ole leikattu, vaan ne riittävät edellisvuosien tasoiseen ostopalvelutoimintaan.

Niin aikuisten kuin lastenkin lääkinnällisen kuntoutuksen ostopalveluterapioihin on varattu talousarviossa 750 000 euroa. Tästä 275 000 on yksin lastenneurologian käytössä.

– Huhut rahan loppumisesta johtuvat ilmeisesti väärinkäsityksestä, sillä terapia laskutetaan monasti viiveellä. Rahaa on kyllä tälle vuodelle käytettävissä, mutta minkäänlaiseen joustoon ei ole enää mahdollisuuksia, Halonen sanoo.

Lastenneurologiassa tutkitaan, hoidetaan ja kuntoutetaan alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla on neurologinen sairaus tai vamma. Tavallisesti keskussairaala vastaa vaikeampien tapausten hoidosta ja lievemmät tapaukset on tarkoituksenmukaista hoitaa perusterveydenhuollossa.

Käynnit lisääntyvät

Potilasmäärät ovat kasvaneet lastenneurologiassa viime vuosina. Pelkästään lääkinnällisen kuntoutuksen ostopalveluterapiakäyntejä oli vuoden aikana 400 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kymmenen prosentin lisäys johtuu Halosen mukaan siitä, että nykyisin lasten kehitykseen kiinnitetään enemmän huomiota.

– Potilasmäärät lisääntyvät siksi, että nykyisin lasten kehitysongelmat huomataan nopeammin ja myös lievemmät neurologiset ongelmat lähetetään erikoissairaanhoitoon herkemmin, Halonen uskoo.

Lasten kehitysongelmien havaitseminen on tärkeää, ja lapset tarvitsevat tukea kehitykseensä. Suurin osa lapsista ei kuitenkaan tarvitse erikoissairaanhoitoa.

Sairaalassa ehditään vain arvioida

Esa Halosen mielestä lasten kehityksen tukemiseen kannattaa panostaa, koska siten pystytään pienentämään syrjäytymisriskiä.

Lasten ja nuorten terapia joudutaan ostamaan tavallisesti sairaalan ulkopuolelta palveluseteleillä.

– Keskussairaalaan kehitysarvioon tulevia lapsia on niin paljon, että keskussairaalan omien terapeuttien työaika menee lähes kokonaan pelkkien arviointikäyntien tekemiseen. Pelkästään arviointikäynneillekin on tosiasiassa ollut varsin pitkät jonot, Halonen kertoo.

Varsinaiset terapiat joudutaan ostamaan jatkossakin sairaalan seinien ulkopuolelta, vaikka sairaalaan saatiin uusi toimintaterapeutin toimi.

– Uuden terapeutin työajasta puolet on suunnattu lastenneurologialle ja tämä nopeuttaa joka tapauksessa arviointiin pääsyä, Halonen toteaa. (HäSa)

Oikaisu: Esa Halonen toimii kuntoutuksen ja fysiatrian ylilääkärinä Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Perjantain Hämeen Sanomissa julkaistussa artikkelissa ”Kehitysarviot työllistävät keskussairaalan omat terapeutit” Halosen virka oli väärin.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic