Kanta-Häme

Kehitysvammaiset valokuvamalleina

Mikaela Löfrothin studioon astuessani törmään heti prinsessaan. Saaristen koulun kuudesluokkalainen Inka Kukkonen on menossa kuvattavaksi, ja hänellä on päällään kaunis prinsessamekko.

Saaristen koulun yläluokkien opettajan Tarja Vihervaaran mukaan Inka onkin luontainen prinsessa.

– Mietimme aikuisten kesken, mikä hahmo sopii kuvattavalle. Lasten kohdalla neuvoja kysytään vanhemmilta. Kun on kyse vaikeasti kehitysvammaisista henkilöistä, menemme täysin heidän ehdoillaan, Vihervaara sanoo.

Hetki unelmaa -projektin ideana on kuvata kehitysvammaisia heidän unelmiensa roolissa. Kyseessä on Suomen ammattivalokuvaajat ry:n järjestämä valtakunnallinen projekti. Kuvattavien ikähaarukka on lapsista aikuisiin.

Valtakunnallisesti toteutetaan 60 kuvan valokuvanäyttely, johon jokaisesta osallistuvasta kaupungista pääsee mukaan muutama kuva.

Idea punahilkka-asuun omasta myssystä

Juuri kuvattuna ollut kahdeksasluokkalainen Sofi Björklund oli pukeutunut punahilkaksi. Idea asuun oli tullut hänen lempimyssystään.

– Sofi ei ole prinsessatyttö ollenkaan, eikä innokas pukeutuja. Hän haluaa pukeutua vain omiin vaatteisiinsa. Idea Sofin asuun lähti hänen omasta huppumyssystään ja joulujuhlaesityksestä, mutta kuvauksissa Sofi käytti Hämeenlinnan teatterilta vuokrattua punahilkka-asua, kertoo Vihervaara.

– Sofi on tottunut jokapäiväisiin rutiineihin, joten hänestä on jännittävää tulla uuteen paikkaan. Kuvaukset ovat kuitenkin menneet hienosti. Olemme harjoitelleet kaikkien kuvattavien kanssa matkaa studiolle ja kampaamoon, joten reitti oli entuudestaan tuttu.

Hetki unelmaa järjestettiin ensimmäisen kerran Kokkolassa. Kuvaukset olivat niin positiivinen kokemus kaikille mukana olleille, että niitä alettiin toteuttaa suuremmassa mittakaavassa.

30 ammattivalokuvaajaa ympäri Suomea on ilmoittautunut mukaan omalla työpanoksellaan.

Hämeenlinnassa mukaan ilmoittautui 16 halukasta mallia. Kuvaajana toimi valokuvaaja Mikaela Löfroth, ja kuvat otettiin hänen studiollaan Wetterhoffin talossa.

Yhteistyössä on mukana Hämeenlinnan seudun kehitysvammaisten tuki ry.

Huomion keskipisteenä olo jännittää

Valokuvaaja Mikaela Löfrothin mukaan kuvauksissa on vallinnut jännittynyt, mutta iloinen tunnelma.

– Kuvattavilla on ollut hyvä fiilis, ja kuvaukset ovat menneet hienosti. Kuvattavat henkilöt ovat olleet mahtavia, ja kaikki ovat innoissaan. He ovat olleet hyviä omissa rooleissaan. Huomion keskipisteenä olo on ollut jännittävää, mutta monista se on ollut hienoa, Löfroth kertoo.

Kaksi Hämeenlinnassa otettua kuvaa valitaan valtakunnalliseen näyttelyyn. Löfrothin mukaan valintakriteerinä on, että kuvat ovat erilaisia keskenään.

Projekti syntyy täysin vapaaehtoisvoimin. Kuvattavat ovat käyneet kampaajalla Hius- ja Kauneushuone Profilduossa, jossa Koulutuskuntayhtymä Tavastian opiskelija on tehnyt heidän kampauksensa ja meikkauksensa.

Kuvausasut on saatu Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsin pukuvuokraamosta, sekä Hämeenlinnan teatterin pukuvuokraamosta.

Valokuvattavia on lähtenyt mukaan kotona asuvien lisäksi Honkakodista, Etevalta ja Saaristen koululta.

Valokuvista järjestetään Hämeenlinnassa näyttely, mutta paikasta ei ole täyttä varmuutta. (HäSa)

Mainos