Kanta-Häme

Kehräämöllä tarjotaan mahdollisuuksia

Forssan Kehräämö muuttuu syyskuun ensimmäisenä lauantaina Mahdollisuuksien toriksi. Tapahtuman taustalla ovat forssalainen Kirsi Hipp, tammelalainen Johanna Rämö ja Helsingissä nykyisin asuva Annastiina Ali-Lekkala, jolta idea tapahtumaan kumpusi.

– Ehdotin Mahdollisuuksien torin järjestämistä Kirsille ja Johannalle. Tiesin heti, että nämä kaksi innostuvat asiasta, kun meillä on kaikilla kuitenkin samanlainen arvomaailma, Annastiina Ali-Lekkala kertoo.

Kepa ry:n koordinoimat Mahdollisuuksien torit ovat yksi kansalaisvaikuttamisen muoto. Yleisötapahtumien tavoitteena on lisätä tietoisuutta yhteiskunnallisista ja globaaleista kysymyksistä. Mahdollisuuksien toreilla kansalaisjärjestöt esittelevät toimintaansa ja tarjoavat kävijöille osallistumis- ja vaikuttamiskeinoja oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

– Viime syksyn turvapaikanhakijakeskusteluun sisältyi myös paljon järjestötoiminnan pilkkaamista. En ole aiemmalta taustaltani järjestöaktivisti, mutta mielestäni väärin ei voi auttaa. Tapahtumassa jokaisen on mahdollisuus löytää omin tapa toimia järjestösektorilla, Johanna Rämö sanoo.

Kirsi Hipp mainitsee, ettei Mahdollisuuksien torilla asetella vastakkain tai väitellä mistään asiasta, vaan tuodaan esiin kulttuurien monimuotoisuutta positiivisessa valossa ja myös viihteellisin keinoin.

Teemaksi tapahtumalle kolmikko on valinnut vastuullisuuden.

– Tähän teemaan sopii myös paneelikeskustelu ruokahävikistä. Eikä tapahtuma olisi mitään, ellei siellä jaettaisi ämpäreitä. Kävijöiden on mahdollisuus voittaa ruokahävikkiämpäreitä, jotka on lahjoittanut Forssan K-Citymarketin kauppias, Johanna Rämö kertoo.

Mahdollisuuksien torille on toistaiseksi ilmoittautunut jo hyvä joukko erilaisia järjestöjä, yhteisöjä ja yhdistyksiä, mutta tapahtumajärjestäjillä on yhä haku päällä esittelijöiden suhteen.

– Esimerkiksi kaikenkokoiset yhdistykset, potilasjärjestöt, harrasteporukat ja käsityöläiset ovat tervetulleita esittelemään toimintaansa. Tapahtumaan on mahdollista perustaa myös pop-up-ravintola, joten etnisiä makuelämyksiä kaivataan ehdottomasti mukaan, kolmikko summaa.

Tapahtuman taustajoukoissa mukana ovat muun muassa SPR:n Forssan osasto, Kulttuuriyhdistys Kuvio ry, Forssan museo ja kaupunginkirjasto.

Tapahtuman esiintymislavalla koetaan kaikkea aina kantelemusiikista sambakulkueeseen.

– Ohjelmassa on Lempäälän Helkanuorten esittämää kantelemusiikkia, Sanna ja sambaki -tanssiesitys, afrikkalaiseen rummutukseen ja tanssiin pohjautuva Bandandjou, forssalainen Delia st. Claire I-bändi, arabialaista musiikkia soittava turvapaikanhakijoiden perustama Bghdad Band, 1st step -tanssikoulun esitys, helsinkiläisten turvapaikanhakijoiden teatteriperformanssi, Sambic-lavashow ja sambakulkue, Kirsi Hipp luettelee.

Tapahtumassa puheenvuorot käyttävät myös Kepa ry ja Forssan kaupungin tervehdyksen tuo Kaisa Lepola. Mielikki ry organisoi Forssan kirjastossa Elävän kirjaston ja lisäksi kirjastossa järjestetään myös Kulttuurit kohtaavat -keskustelutilaisuus. Kehräämön tapahtuma levittäytyy Piipputorilta aina Patoaukiolle asti, jossa esiintymislava sijaitsee. HÄSA

Mahdollisuuksien tori, la 3.9. klo 10–16, Kehräämö. Vapaa pääsy. Lisätietoa tapahtumasta löytyy Facebookista. Kirjoita hakuun: Mahdollisuuksien tori Forssa.