Kanta-Häme

Kehtaisitko vetää päällesi tällaisen villapaidan?

Amerikkalaiset tuunaavat itse rumia jouluvillapaitoja ja kilpailevat piparkakuilla joulun ajan juhlissa.

Yhdysvalloissa ”mauton jouluvillapaita” -juhla kääntää joulun traditiot hetkeksi päälaelleen kuin väärän kuninkaan päivä keskiajalla. 

– Parhaassa näkemässäni paidassa oli ommeltu joka puolelle limsatölkkejä, ja sen selässä oli pahvilautanen, jossa oli tamaleja (meksikolaisia maissikääröjä), kuvaa Teksasin Houstonissa asuva Kaisa Rahkonen työpaikkansa tämänvuotisia pikkujouluja. 

Ugly Christmas Sweater Partyn idea on se, että kaikki pukeutuvat rumaan jouluvillapaitaan tai liiviin. 

Mitä rumempi, sen parempi. 

Tämä on tietysti makukysymys. 

Juhlia pidetään sekä työpaikoilla että yksityisten ihmisten kotona pikkujoulusesonkina. Tapaan kuuluu myös parhaan – siis rumimman – villapaidan palkitseminen. 

Jaana Paukkonen-Gilbert Coloradosta kertoo, ettei ehtinyt ostaa kaupasta rumaa villapaitaa, joten hän tuunasi komerosta löytyneen punaisen villapaidan joulupaidaksi. 

– Laitoin vanhaan paitaan joulukuusen koristeita roikkumaan ja kiedoin itseni ympärille lopuksi hopeanvärisen koristenauhan.

Mistä moinen juhla on sitten saanut alkunsa? 

Ugly Christmas Sweater Party Book -kirjan (Abrams, 2011) mukaan vuosituhannen vaihteessa mauttomin, räikein värein kudotut ja jouluvaloin, lumiukko-, tonttu-, joulupukki- ja porokuvioin koristellut jouluvillapaidat kokivat uuden tulemisen. 

Moni suomalainen saattaa muistaa suositun Bill Cosby -shown isän Cliff Huxtablen värikkään joulupaidan 1980-luvun televisiosarjasta. 

1960-, 1970- ja vielä 1980-luvullakin kasvaneita amerikkalaislapsia puistattavat äklöt jouluvillapaidat. Ne olivat kuin univormu, joka oli pakko vetää ylle perheen joulunajan yhteiskuvaan. Kuva päätyi usein joulukortiksi. 

Kirja arvioi, että jouluvillapaitatraditio kulkeutui Saksasta siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin jo viime vuosisadan alussa. 

Viime vuosikymmeneltä lähtien kaupunkilaisnuoret ja opiskelijat ovat innostuneet pitämään ”ruma jouluvillapaita” -juhlia. Niistä on tullut hipstereiden juttu isojen kaupunkien ravintoloissa ja baareissa. 

Kauppaketjut ovat huomanneet markkinat ja alkaneet myydä hyvissä ajoin jo marraskuussa jouluvillapaitoja. 

Nyt niitä saa ainakin Target-, Walmart- ja Macy’s-tavarataloketjuista sekä Amazon-verkkokaupasta.

Kovin paita saattaa kuitenkin olla se, jossa on 1980-luvun patinaa ja jota oma keskikoulun opettaja tai täti käytti aikoinaan virittyäkseen joulun tunnelmaan. Näitä paitoja löytää edelleen kirppareilta, ullakoilta ja Goodwill-kierrätysliikkeistä. 

Atlantassa asuva Jaana Kimari kertoo maksaneensa käytetystä jouluvillapaidasta vain kahdeksan dollaria. 

Juhlassa Kimari ei kuitenkaan voittanut. Palkinnon sai henkilö, jonka villapuserossa oli vilkkuvat jouluvalot. Voittaja-asun kruunasivat Kimarin mukaan kireät, jouluiset legginsit.

 

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic